fallback

Световната банка: Китай носи заплаха за растежа на Източна Азия

Страните от Югоизточна Азия ще поведат разширяването на икономиките в региона

12:00 | 11.04.16 г. 9

Икономическият растеж в Източна Азия и Тихоокеанския регион ще се забави вследствие на по-слабия ръст в Китай, който преминава към по-устойчив темп на разширяване, заяви в свой доклад Световната банка в понеделник.

Без да включва Китай, Световната банка очаква растежът в Източна Азия да се засили, сочи докладът East Asia and Pacific Economic Update, цитиран от The Wall Street Journal.

Икономиките в региона, без Китай, може да се разраснат с 4,8% тази година и 4,9% през 2017 и 2018 г. спрямо 4,7% през 2015 г., се посочва още в доклада.

Растежът ще бъде поведен от големите югоизточно-азиатски икономики, макар че според Световната банка перспективите за отделните страни варират според търговските им и финансовите им отношения с развитите страни и Китай, както и зависимостта им от износа на суровини.

Филипините и Виетнам имат най-силни перспективи за растеж сред икономиките в Югоизточна Азия, като прогнозите и за двете страни са за над 6%, казва Световната банка. Очакванията за растеж на Индонезия са за 5,1% през 2016 г. и 5,3% през 2017 г., ако последните реформи са били успешни и се приложи по-амбициозна програма за публични инвестиции.

Като цяло икономическият растеж в Източна Азия и Тихоокеанския регион, който изключва Япония, Австралия и Индия, но включва Китай, ще се забави до 6,3% тази година от 6,5% през 2015 г. Ръстът ще достигне 6,2% през следващата година, прогнозира Световната банка.

Растежът в развиваща се Източна Азия и Тихоокеанския регион „остава устойчив“ и очакваният по-бавен темп отразява постепенното насочване на Китай към по-бавен и по-устойчив модел. Очаква се растежът в страната да е 6,7% през тези година и 6,5% през следващата спрямо 6,9% през 2015 г., сочи Световната банка.

По-слабото възстановяване на развиващия се свят или по-стръмното забавяне в Китай обаче може да се отрази негативно на растежа в останалата част от азиатско-тихоокеанския регион, твърди Световната банка. Ако Китай отчете рязко забавяне, регионът ще бъде засегнат от „странични ефекти“ чрез търговските и финансовите канали.

Оценките, базирани на историческите данни, показват, че спад от един процентен пункт на растежа на Китай може да забави ръста на Виетнам и Малайзия с по 0,4% процентни пункта, а на Монголия – с 0,8% процентни пункта, казва Световната банка.

Институцията допълва, че Китай има „значителни политически буфери“, които може да предотвратят остро забавяне на растежа. Тя посочва, че държавният дълг е само 41% от брутния вътрешен продукт и се държи основно от малка група държавни институции. Това намалява рисковете от обменните курсове и рефинансирането и предоставя на правителството фискално пространство, с което да предприеме стъпки за засилване на икономическия ръст при нужда.

Азиатските страни трябва да прокарат политики, които намаляват експозицията им към глобални и регионални рискове и подобряват доверието на пазара, особено в страни, където растежът се поддържа от износ на суровини или заеми.

„Регионът печели от внимателни макроикономически политики, включително усилия за насърчаване на приходите в страните износителки на суровини. На фона на предизвикателните глобални условия обаче устойчивият растеж ще се нуждае от продължителен напредък по структурните реформи“, казва Виктория Куакуа, новият регионален вицепрезидент за Източна Азия и Тихоокеанския регион в Световната банка.

Китай трябва да намали задлъжнялостта, особено в индустриалните сектори, където свръхкапацитетът е очевиден, допълва Световната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:43 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още