IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският премиер обмисля фискални стимули на стойност 90 млрд. долара

Шиндзо Абе вероятно ще отложи увеличението на ДДС, планирано за април 2017 г.

12:59 | 28.05.16 г. 1
<p>
	<em>Премиерът Шиндзо Абе.</em> Снимка: Архив Ройтерс</p>

Премиерът Шиндзо Абе. Снимка: Архив Ройтерс

Японският премиер Шиндзо Абе планира да предложи пакет фискални стимули на стойност до 10 трилиона йени (90,7 милиарда долара), след като на срещата на Г-7 предупреди, че глобалната икономика е изправена пред голям риск от нова криза, съобщи Bloomberg, позовавайки се на бизнес всекидневника Nikkei.

„Когато искате да задвижите икономиката и докато търсенето в Азия е слаби, имате нужда от допълнителни публични разходи“, заяви Мартин Шулц, старши икономист във Fujitsu Research Institute в Токио. „Тъй като частното потребление не се ускорява, правителството просто трябва да се справи със слабостта“, допълва той. 

Абе вероятно ще отложи увеличението на ДДС, планирано за април 2017 г., като в петък заяви, че ще вземе решение преди изборите за горна камара на парламента това лято. Намеренията на властите в Токио бяха за увеличение на ДДС от 8 на 10% и официалното отлагане се очаква да бъде обявено в сряда, когато депутатите излизат във ваканция.

Това би било второ отлагане, тъй като първоначално повишението трябваше да влезе в сила през октомври 2015 г. По-рано премиерът беше казал, че мярката ще бъде забавена, ако има голям шок в икономиката като земетресение или криза подобна на тази през 2008 г.

След предишните данъчни увеличения икономиката на Япония се луташе между растеж и свиване, като потребителските разходи останаха слаби. Японската централна банка начело с управителя Харухико Курода изпитва затруднения да насърчи инфлацията въпреки рекордното изкупуване на активи и отрицателната депозитна лихва от януари.

Потребителските цени с изключение на тези на пресните хранителни продукти се понижиха с 0,3 на годишна база през април, след като паднаха също с толкова през март, показаха данни от петък.

Йената пък поскъпна с 9% спрямо долара тази година, застрашавайки печалбите на износителките като Toyota и натежавайки на фондовия пазар. Широкият бенчмарков индекс Topix се понижи с 13 на сто от началото на годината.

Ако бъде въведен, пакетът стимули ще бъде втори за тази фискална година, която започна на 1 април. Този месец беше одобрен допълнителен бюджет на стойност 778 милиарда йени за възстановяване след земетресенията от април, припомня Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още