IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай: Няма причина да обезценяваме юана

Според заместник-министъра на финансите икономическите фундаменти са достатъчно силни, за да не се предприема такъв ход

15:04 | 22.07.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китай няма причина да обезценява юана, тъй като икономическите фундаменти остават силни при растеж от 6,7% през първото полугодие, заяви заместник-финансовият министър на страната Джу Гуаняо за CNBC.

Коментарите му идват малко, след като кандидатът за президент на републиканците Доналд Тръмп отново порица Китай, този път говорейки за „опустошителната валутна манипулация“.

По време на партийния конгрес на партията в Кливлънд, Охайо, Тръмп заяви, че „ще наложим всички търговски нарушения срещу всяка страна, която мами“.

„Това включва да спрем скандалната кражба на интелектуална собственост от Китай, както и незаконния продуктов дъмпинг и опустошителната манипулация на валутата. Те са най-добрите, когато става въпрос за това, най-големите валутни манипулатори са“.

Всъщност валутата на Китай стабилно поскъпва спрямо долара през последното десетилетие, макар че наскоро изгуби част от стойността си спрямо зелената валута, след като щатският долар укрепна спрямо кошница от други валути.

Още преди речта на Тръмп Джу Гуаняо заяви: „Предвид силните икономически фундаменти вярваме, че юанът ще остане стабилен за дълго време, няма причина да го обезценяваме. Ще продължим с реформата на валутния режим на юана, за да отразява пазарната ситуация“.

 

Той каза, че Китай „няма конкретни коментари по конкретни кандидати“ в надпреварата за президент на САЩ, но вярва, че икономическите отношения между двете страни са от полза и за американския, и за китайския народ.

 

В интервюто си за CNBC Джу Гуаняо признава, че има насрещни ветрове за втората най-голяма икономика в света. Според него те се дължат на външни събития, например британския вот за излизане от ЕС, но и на вътрешни фактори като ръста на нивата на дълга, на което правителството се опитва да намери решение.

„Прилагаме реформи, най-вече структурни реформи по отношение на предлагането“, каза той, отбелязвайки, че намаляването на нивата на задълженията е на фокус.

Китай е домакин на среща на финансовите министри и централни банкери на Г20, като Джу Гуаняо се надява на положителен резултат от нея.

„Надявам се дискусиите ни да доведат до силна политика на парична, фискална и структурна реформа за насърчаването на глобална икономика с устойчив, балансиран и силен растеж“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още