fallback

Нападение над хуманитарен конвой в Сирия влоши отношенията между САЩ и Русия

ООН потвърди, че има загинали и ранени хора в резултат на обстрел срещу съвместния конвой на ООН и Сирийския червен полумесец в района на Алепо

10:04 | 20.09.16 г. 11

САЩ са възмутени от съобщенията, че хуманитарен конвой е бомбардиран край сирийския град Алепо и ще преразгледат перспективите за сътрудничество с Русия, заяви говорителят на Държавния департамент Джон Кърби, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Маршрутът на този конвой беше известен на сирийския режим и на Руската федерация, но при все това тези хуманитарни работници бяха убити в опита си да предоставят помощ на сирийския народ", се посочва в писмено изявление на Кърби.

"Съединените щати ще повдигнат този въпрос директно пред Русия. Предвид грубото нарушение на режима на прекратяване на огъня, ние ще преразгледаме бъдещите перспективи за сътрудничество с Русия", добави говорителят на Държавния департамент.

Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Стивън О'Брайън заяви в Ню Йорк, че множество хора са загинали и са ранени в резултат на обстрел срещу съвместния хуманитарен конвой на ООН и Сирийския червен полумесец в района на Алепо, съобщи ТАСС. По думите му ако бъде потвърдено, че ударът по автоколоната е нанесен умишлено, това ще се смята за военно престъпление.

По-рано вчера Сирийският център за наблюдение на правата на човека съобщи, че най-малко 32 цивилни са били убити при въздушни удари по части на град Алепо и околностите му, контролирани от опозицията. Сред тези жертви са 12 доброволци от Сирийския червен полумесец и шофьори на камиони с хуманитарна помощ, поразени в град Орум ал Кубра близо до Алепо, уточни неправителствената организация, базирана във Великобритания.

Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека камионите с хуманитарна помощ са били бомбардирани от сирийски или руски самолети вчера вечерта, няколко часа след като Дамаск обяви край на примирието.

Впоследствие ООН потвърди, че хуманитарен конвой е бил бомбардиран западно от град Алепо, съобщиха AFP и Ройтерс.

Най-малко 18 камиона са били поразени, посочи говорителят на ООН Стефан Дюжарик. Тези камиони са били част от конвой от 31 автомобила на ООН и Сирийския червен полумесец, който е доставял помощ на 78 хил. души в труднодостъпния град Орум ал Кубра, контролиран от бунтовниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:47 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още