fallback

Повечето азиатски пазари се възстановиха благодарение на поскъпналото евро

На последното си заседание за годината Резервната банка на Австралия запази основния лихвен процент на ниво 1,5%, както се очакваше

11:50 | 06.12.16 г.
Автор - снимка
Създател

Азиатските пазари се възстановиха, след като централната банка на Австралия остави лихвените проценти без промяна. Намалява и несигурността, създадена след резултатите от референдума в Италия, съобщи CNBC.

"Азиатските акции се возят на гребена на вълната от оптимизъм в Европа и САЩ тази сутрин". Това заяви водещият на Asia First по Bloomberg Ришаад Саламат в ефира на "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с Иван Нончев. 

Регионът се възстанови от спадовете, незабавно последвали референдума в Италия за конституционна реформа, каза Саламат. Инвеститорите сега се фокусират върху Федералния резерв и неговата среща, която е другата седмица, допълни той.

На последното си заседание за годината Резервната банка на Австралия запази основния си лихвен процент на ниво 1,5%, както се очакваше. Институцията посочи, че поскъпващият австралийски долар може да крие рискове за икономическия преход в страната, която се опитва да намали зависимостта на икономиката от доминиращия сектор на ресурсите.

Основният борсов индекс ASX 200 затвори с ръст от 0,52%, а индустриалният подизмерител отчете 1,17% повишениие.

Австралийският долар поевтиня до 0,7444 щатски долара.

Японският бенчмарк Nikkei 225 финишира с 0,47%, като йената се търгува на ниво около 114 йени за долар.

В Южна Корея индексът Kospi се повиши с 1,35%. Министерството на финансите в страната обяви, че ще използва 68% от бюджета за 2017 г. през първото полугодие, за да насърчи растежа.

В Китай индексът Shanghai Сomposite се понижи с 0,17%, а по-малкият Shenzhen Composite записа ръст от 0,158%. В Хонконг Hang Seng добавии 0,65% към стойността си.

Китайската централна банка определи дневния фиксинг на юана на ниво 6,8575 юана за долар, което е повишение на фона на стойност от 6,887 юана за долар. Китайската валута се търгуваше на ниво 6,8772 юана за долар.

„Нагласите в Азия се подобриха след поскъпването на еврото в понеделник вечерта. Поскъпналата единна валута показва, че инвеститорите не смятат ситуацията в Италия за проблем“, казва Мат Симпсън, старши пазарен анализатор в ThinkMarkets.

Еврото се търгуваше на ниво 1,0738 долара, като в понеделник то поевтиня до 20-месечно дъно при 1,0503 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:50 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още