fallback

Азиатските пазари изпращат силно първо тримесечие

В последния ден от месеца търговията остана разнопосочна в очакване на срещата на китайския и американския президент

12:20 | 31.03.17 г.

Азиатските пазари поеха в различни посоки в последния търговски ден от март, в който се очаква американският президент Доналд Тръмп да подпише указ, по силата на който министерствата и други ведомства в администрацията на Белия дом ще трябва в 90-дневен срок да определят основните причини за търговския дефицит на страната, пише CNBC.

Като цяло анализаторите определят първото тримесечие на годината като силен старт на 2017 г. за акциите от региона на фона на притесненията за глобалния ефект от американската протекционистка политика, посочва от своя страна MarketWach.

Предстоящата среща на Тръмп с китайския президент Си Дзинпин също ще бъде под стриктното наблюдение на пазарите. Лидерът на Китай заедно със съпругата си ще бъдат посрещнати от Тръмп и американската първа дама Мелания Тръмп в голф комплекса на държавния глава във Флорида следващия четвъртък и петък.

Тръмп призна в Twitter, че срещата ще бъде трудна, тъй като САЩ не могат дълго да толерират огромни търговски дефицити и загуба на работни места.

Китайските континентални пазари приключиха с ръстове, като Shanghai composite добави 0,39% към стойността си до 3 222,60 пункта, а Shenzhen composite нарасна с 0,34% до 1 986,47 пунка. В Хонконг Hang Seng се понижи с 0,71%.

Китайските авиокомпании обявиха годишните си финансови резултати, като всички не успяха да отговорят на очакванията на анализаторите. Листнатите в Хонконг акции на Air China поевтиняха с 0,95%. Търгуващите се в Шанхай книжа на China Eastern Airlines понижиха цената си с 2,27%, а спадът при China Southern Airlines беше с 1,59%.

В същото време официалният индекс за активността в китайската промишленост се повишава до най-високо ниво от близо пет години, което е поредното доказателство за ускоряване на инерцията във втората по големина световна икономика.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на промишлеността се повишава до 51,8 пункта през март, което е малко над очакванията за стойност от 51,7 пункта. Измерителят за сектора на услугите също се повишава - от 55,1 пункта до двегодишен връх от 54,2 пункта. Всяка стойност над 50 пункта говори, че съответният сектор е в експанзия.

Австралийският ASX 200 се колебаеше в посоката на движение през по-голямата част от сесията, като затвори с понижение от 0,53% до 5 864,9 пункта.

Японският Nikkei 225 приключи със спад от 0,81% до 18 909,26 пункта, докато йената се търгуваше на ниво от 111,84 йени за долар към 9 часа сутринта българско време, поскъпвайки спрямо нивото от 112,19 йени за долар.

Източник: CNBC

Атмосферата беше напрегната между акционерите на Toshiba по време на извънредното общо събрание в четвъртък, на което беше постигнато съгласие за продажбата на подразделението за флаш памет NAND с цел покриване на загубата в размер на няколко милиарда. Акциите на Toshiba поскъпнаха с 5,78%.

В същото време южнокорейският Kospi отписа 0,2% от стойността си до 2 160,23  пункта. Индустриалното производство на страната през февруари отчете спад с 3,4% на месечна база, невиждано от 8 години насам. Анализатори на Ройтерс очакваха индустриалното производство да остане без промяна.

На валутния пазар доларовият индекс се повиши до 100,56 пункта спрямо кошницата от валути към 9 часа сутринта българско време, което е ръст спрямо нивата от 99 пункта през миналата седмица. Австралийският долар се разменяше за 0,7658 долара.

На петролния пазар имаше отстъпление в цените, като фючърсите върху американския лек суров петрол понижиха цената си с 0,04% до 50,33 долара за барел, а тези върху сорта Брент поевтиняха с 0,23% до 52,84 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:41 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още