IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският бизнес в Китай ще се сблъска с трудни условия през 2017 г.

Инвестиционните бариери остават високи, предупреждават от Американската търговска камара в Китай

10:31 | 18.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските компании в Китай през тази година се изправят пред най-предизвикателната среда за бизнеса им от десетилетия насам, пише Bloomberg, позовавайки се на Американската търговска камара в Китай.

Политическите и икономическите преходи в САЩ и Китай, увеличаващата се враждебност към чуждестранните фирми и забавянето на растежа затъмняват прогнозите, твърдят от търговската камара в свой доклад.

Въпреки призивите за откритост и глобализация инвестиционните бариери остават високи, се казва в годишния доклад за американския бизнес в китайската „Бяла книга“.

„Темпът на икономически реформи и отваряне на пазара е бавен и нерешителен“, посочват от търговската камара. Докато условията в администрацията, регулаторната прозрачност и интелектуалната собственост се подобряват, политиките за подпомагане на местни индустрии и национални компании свиват пространството за участие на чуждестранни форми. 

Това е поредното предупреждение от базираната в Пекин група с нестопанска цел, която през януари предупреди, че инвестициите на американски компании намаляват. Около 81% от нейните членове казват, че се чувстват по-малко желани в сравнение с 2016 г. спрямо 77% през 2015 г.

„Ние преживяваме ясно нарастване на несигурността в момент, когато отношенията между САЩ и Китай навлизат в нова ера“, коментира председателят на Американската търговска камара в Китай Уилям Зарит.

По думите му по-голямата прозрачност ще помогне в правителствената антикорупционна борба, като увеличи доверието на частните компании, че техните инвестиции ще бъдат защитени от закона. Според него стабилността и предвидимостта, предоставени недвусмислено от регулаторната среда, ще бъдат от значение за продължаване на растежа на Китай. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още