IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай обмисля сериозни търговски отстъпки пред САЩ

Пекин ще предложи по-широк достъп на Вашингтон до пазара за инвестиции във финансовия сектор и на говеждо месо

10:09 | 10.04.17 г.
<p>
	Доналд Тръмп и Си Дзинпин по време на срещата им в САЩ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп и Си Дзинпин по време на срещата им в САЩ. Снимка: Ройтерс

Китай ще предложи на администрацията на Тръмп по-добър достъп до пазара за инвестиции във финансовия сектор и на говеждо месо, съобщи Financial Times, като се позовава на запознати източници.

Пекин е готов на отстъпки за повишаване на инвестиционния „таван“ в двустранните инвестиционни договори с Вашингтон и е готов да сложи край на забраната за внос на говеждо месо от САЩ, посочва изданието.

Президентите на САЩ и Китай Доналд Тръмп и Си Дзинпин решиха на първата си среща, която се състоя в края на миналата седмица, че трябва да проведат нови търговски преговори, които да приключат в рамките на 100 дни.

В момента чуждестранните инвеститори в Китай не могат да притежават мажоритарен дял в компании в страната. Същевременно много китайски компании се разраснаха неимоверно в последните години и се превърнаха в огромни конкуренти за новите участници на пазара.

Позволяването на чуждестранна мажоритарна собственост Пекин и Вашингтон обсъждаха и по времето на президента Барак Обама. Тогава преговарящите достигнаха до няколко кръга разговори и двустранно споразумение за инвестиции. Все още Доналд Тръмп не е казал дали възнамерява да продължи същия договор.

Според източниците на изданието ако управлението на Обама е продължило още 6 месеца, двете страни са щели да стигнат до споразумение за повишаване на инвестиционните тавани и по-рано.

Забраната за внос на американско говеждо месо в Китай датира от 2003 г. За да се свали напрежението между Пекин и Вашингтон, Китай започна да внася повече зърно и други селскостопански продукти.

Американските власти се опитват да оказват натиск върху Китай и за намаляване на сегашната митническа тарифа от 25 на сто за автомобилния износ. Пекин пък иска в замяна по-голяма защита за китайските инвестиции в САЩ, които се утроиха през миналата година до повече от 45 млрд. долара, както и облекчаване на ограниченията за продажба на някои високотехнологични продукти.

Междувременно Ройтерс съобщи, че Доналд Тръмп обмисля да издаде заповед за стартиране на търговско разследване, което може да доведе до въвеждането на допълнителни мита върху някои категории вносни продукти.

Тръм направи намаляването на търговския дефицит на САЩ ключов фокус на икономическата си програма, за да се опита да увеличи работните места в страната в производствената сфера. Като конкретна цел той посочва предоговарянето на търговските взаимоотношения с Китай и Мексико, отбелязва информационната агенция.

Това в крайна сметка може да доведе до допълнителни вносни мита, но решения ще се взимат само след констатациите на проучванията, а не на базата на "предварително определени заключения", коментира източник на агенцията, пожелал анонимност.

Източникът не уточнява какви продукти ще бъдат обхванати от тези разследвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още