fallback

Курода: Оспорването на глобализацията е в разрез с реалността на 21 век

Според управителя на ЯЦБ именно глобалната икономическа интеграция овладява бедността, включително в Азия

15:34 | 09.05.17 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Да поставяш под съмнение стойността на глобализацията е в противоречие с реалността на 21 век. Това заяви управителят на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода, цитиран от агенция Ройтерс. По думите му когато някой обвинява само глобализацията за задълбочаващото се неравенство в доходите, той пропуска факта, че именно глобалната икономическа интеграция овладява бедността, включително в Азия. 

„Държавите трябва да преодолеят тясно дефинирания си национален интерес и да координират политиките от по-широка гледна точка в името на постигане на устойчив икономически ръст“, каза Курода по време на заседание на Института за международни финанси.

„Вярвам, че нямат бъдеще вътрешно обсебените движения, които обръщат гръб на глобализацията“, допълни управителят на ЯЦБ. „Всеки опит за затваряне, който игнорира глобалните взаимни зависимости, не съответства на реалността на 21 век“, посочи Курода.

По думите му глобалната икономика показва все по-ясни сигнали за сила, бизнес и потребителското доверие се подобряват и това води към по-активен дебат в някои държави за оттеглянето на извънредното ниво стимули.

„Преобладаващото ниво песимизъм от глобалната финансова криза, който доведе до цветиста реторика като „секуларна стагнация“, „капан на ниски ръст“, категорично избледнява“, каза още Курода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:08 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още