fallback

Moody's понижи кредитния рейтинг на Китай

Агенцията очаква забавяне на растежа и продължаващо нарастване на дълга

09:20 | 24.05.17 г. 2

Международната рейтингова агенция Moody's обяви, че понижава рейтинга на китайския дълг, защото предвижда нарастване на задлъжнялостта на азиатския гигант и забавяне на икономическия растеж, съобщи БТА, позовавайки се на AFP.

Рейтингът на китайския дълг се понижава от равнището Аа3 до А1 със стабилна перспектива, се казва в изявление на Moody's. Понижението на кредитния рейтинг отразява факта, че "финансовата стабилност на Китай ще се влоши малко през идните години, като общият обем на дълга ще продължава да расте, докато потенциалът за растеж се забавя".

Реформите, предвидени от режима в Пекин за борба с финансовите рискове, може да "забавят, но не и да попречат на нарастването на дълга" на страната, според изявлението на рейтинговата агенция.  Moody's очаква икономическия растеж на Китай да спадне до около пет на сто годишно за следващите пет години. Пекин предвижда ръст от около 6,5 на сто за тази година.

От своя страна Китай коментира, че понижението на рейтинга на страната се основава на неуместна методология. Финансовото министерство определи като преувеличени трудностите, пред които е изправена китайската икономика, като обясни,  че са подценени усилията за реформи, предаде Ройтерс.

Агенцията не е намалявала оценката си за Китай от 1989 година, посочи AFP.

Финансовото министерство коментира, че държавният дълг ще се повишава с приемлив темп и че дълговете на местните власти и на държавните предприятия няма да увеличат сегашната задлъжнялост на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:06 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още