fallback

"Новият Мао" циментира властта си*

Си Дзинпин бе преизбран за генерален секретар на Централния комитет на комунистическата партия в Китай, очаква се да поеме още 1 мандат през март 2018 г.

08:03 | 25.10.17 г. 19
Автор - снимка
Редактор

Новоизбраният Централен комитет на Китайската комунистическа партия (ЦК на ККП) преизбра днес на първия си пленум президента Си Дзинпин за генерален секретар на ЦК, предава ТАСС. Новият ЦК избра и 7 души за членове на своя Постоянен комитет. Преизбран в комитета е и премиерът на Китай Ли Къцян.

Си Дзинпин е избран и за председател на Военния съвет на ЦК. 

Освен Си и Ли всички останали членове на Постоянния комитет са нови лица, но представената нова генерация лидери не включва ясни потенциални наследници на Си, което нарушава системата от четвърт век за смяна на лидера след два мандата и увеличава шансовете той да се стреми да остане на длъжност след 2022 г., коментира Bloomberg.

Към най-висшия политически орган вече ще принадлежат Ли Джаншу, тесен съратник на Си, партийният шеф от Шанхай Хан Джън, вицепремиерът Уан Ян, главният идеолог Уан Хунън, както и организационният секретар Джао Лъдзи. Всичките петима мъже, назначени да се присъединят към висшето ръководство в Постоянния комитет на Политбюро – освен Си и премиера Ли, ще бъдат твърде възрастни, за да управляват страната едно десетилетие, след като Си завърши втория си мандат. Най-младият след новите висши партийни функционери е на 60 години.

Изкачвайки се по стълбицата на партийната бюрокрация, Си заема редица отговорни длъжности в крайморските източни провинции Фуцзян и Чжъцзян, които са сред най-развитите в икономически план.

През октомври 2007 г. влиза в "светая светих" на партийния апарат - Постоянния комитет на Политбюрото на ЦК на ККП. През 2008 г. е назначен за зам.-председател на КНР, през 2010 г. - зам.-председател на Военния съвет на ЦК, а през 2012 г. оглавява Съвета. 

През ноември 2012 г. пленум на предишния ЦК на ККП за пръв път избира Си Дзинпин за генерален секретар, допълва ТАСС.

Си, който е на власт от края на 2012 г., със сигурност ще бъде преизбран и за още един мандат на най-високия държавен пост през март догодина, отбелязва AFP, цитирана от БТА. 

След вкарването на идеологическите си насоки в конституцията Си е в пика на кариерата си. Никой лидер на Китай не се е радвал на подобна силна позиция приживе от времето на Мао Дзъдун насам. В края на едноседмичния конгрес партията единодушно прие поправка в конституцията, която включва „Мислите на Си Дзинпин върху социализма с китайски черти за новата епоха“ като едни от водещите принципи. 

*Актуализирано към 8,35 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:24 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още