fallback

Северна и Южна Корея слагат край на войната помежду си до края на годината

Двете страни също така се съгласиха да работят за пълно премахване на ядреното оръжие от полуострова

14:24 | 27.04.18 г. 8
Автор - снимка
Създател

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун и южнокорейският президент Мун Дже Ин се договориха до края на тази година окончателно да бъде прекратена продължаващата седем десетилетия война между двете страни, както и да бъдат положени усилия за абсолютно премахване на ядреното оръжие от Корейския полуостров.

Двамата лидери завършиха историческата си първа среща с прегръдка, след като проведоха разговори в демилитаризираната зона, разделяща страните. Двамата обявиха плановете си официално да сложат край на войната и да заменят сключеното през 1953 г. примирие с постоянно мирно споразумение, съобщава Bloomberg. Въпреки че двете страни не водят бойни действия помежду си, заради липсата на траен мир на теория продължават да са във война.

„Съгласихме се да споделяме твърдата решимост да започнем нова ера, в която целият корейски народ се радва на просперитет и щастие на една мирна земя без войни“, заяви Ким в първия си коментар пред международни медии, откакто пое властта през 2011 г. Той също така заяви, че двете страни са потвърдили общата си цел за свободен от ядрено оръжие Корейски полуосторв.

„Южна и Северна Корея се съгласиха активно да търсят подкрепата и сътрудничеството с международната общност за премахването на ядреното оръжие от Корейския полуостров“, се посочва в изявлението.

Днешната среща се случи след драстично засилване на напрежението на полуострова заради поредица от севернокорейски ракетни и ядрени тестове през миналата година. В същото време Ким планира и среща с американския президент Доналд Тръмп, която може да се осъществи идните месеци – първата между севернокорейски лидер и действащ американски президент.

Оставащият въпрос е дали поетите днес ангажименти ще доведат до дълготрайна промяна в региона, посочва Bloomberg.

Севернокорейската информационна агенция KCNA публикува коментар за днешната среща, в който призовава САЩ да отговорят на събитията „с искреност“. „Това, което САЩ трябва да направят, е да разберат как да спазват добро възпитание и да уважават засегнатите страни, а не да подновяват своеволните си практики и арогантността“, се казва в текста.

След срещата Ким и Мун заявиха още, че ще проведат военни преговори следващата седмица, търсейки „поетапно разоръжаване“, без обаче да разкриват повече подробности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:07 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още