fallback

Икономиката на Северна Корея се е свила с най-бързия темп от 20 години

През 2017 г. страната бе ударена от по-силни международни санкции, най-вече в износа на суровини

11:31 | 20.07.18 г. 19
Автор - снимка
Редактор

Икономиката на Северна Корея се е свила с най-острия си темп от две десетилетия през 2017 г., сочат изчисления на Южнокорейската централна банка (ЮЦБ), представени в петък. Това е ясен сигнал, че международните санкции, наложени, за да се спрат ядрените и ракетни програми на Пхенян, са ударили сериозно растежа, съобщава Ройтерс.

Брутният външен продукт (БВП) на Южна Корея се е свил през миналата година с 3,5% на годишна база, което е най-големият спад от понижението от 6,5% през 1997 г., когато изолираната страна бе ударена от унищожителен глад, заяви централната банка.

Индустриалното производство, което формира около една трета от общото производство на страната, е спаднало с 8,5% и също бележи най-голямото си понижение от 1997 г., когато се срина заради ограничения върху потоците от петрол и други енергийни ресурси към страната. Производството от земеделската и строителната индустрии също се е свило съответно с 1,3% и 4,4%.

„Санкциите бяха по-силни през 2017 г., отколкото през 2016 г.“, заяви Шин Сьон-чхол, ръководител на екипа за координация на националните сметки в ЮЦБ.

„Външният търговски обем е спаднал значително след забраната върху износа на въглища, стомана, риболов и текстилни продукти. Трудно е да дадем точни числа, но [забраната] е ударила здраво индустриалното производство“, каза Шин.

Стръмният икономически спад се случва в момент, в който анализаторите подчертават нуждата изолираната страна да премине към развитие на икономиката.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун през април обеща да измести стратегическия фокус на страната от развитие на ядрения арсенал към следване на примера на Китай за „социалистическо изграждане на икономиката“.

Докато износът на суровини е част от санкциите – най-печелившият елемент от експорта, Пхенян няма друг избор освен да продължи със сегашните преговори със САЩ“, коментира Ким Пайон-ян, професор по икономика в Seoul National University с експертиза по севернокорейската икономика.

Индустриите и производствените сектори, ползващи въглища, в Северна Корея пострадаха, след като Съветът на сигурност на ООН засили санкциите в отговор на годините ядрени изпитания на Пхенян.

Китай – най-големият ѝ търговски партньор, наложи стриктно санкции през втората половина на 2017 г., удряйки производствения сектор на страната.

Черният пазар на Северна Корея обаче се е разраснал до около 60% от икономиката. Именно там физически лица и търговци на едро купуват и продават произведени в Китай потребителски стоки или земеделски продукти, посочва Institute for Korean Integration of Society.

Общата търговия на Китай със Северна Корея се е свила с 59,2% през първото полугодие на 2018 г. на годишна база, показа митнически данни на Китай от миналата седмица.

Брутният национален доход на глава на населението в Северна Корея възлиза на 1,46 млн. вона (1283,52 долара), което е само около 4,4% от размера в Южна Корея, заяви ЮЦБ.

Износът на Северна Корея като цяло е спаднал с 37,2% през 2017 г., което е най-голямото понижение след това през 1998 г. - от 38,5%, заяви още ЮЦБ в петък, цитирайки данни на Агенцията за насърчаване на търговските инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още