IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митата на Тръмп срещу бъдещето на... Тръмп

Знамената за предизборната кампания на американския президент за втория му мандат се произвеждат в завод в Източен Китай

15:04 | 25.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Червено-бяло-сините знамена, предназначени за предизборната кампания на американския президент Доналд Тръмп за втория му мандат, са готови да бъдат доставени, щамповани с лозунга „Да запазим Америка велика!“.

Те обаче са произведени в Източен Китай и скоро може да бъдат ударени от наказателните мита на самия Тръмп, който активизира враждебния си търговски спор с Пекин, предава Ройтерс. В завода Jiahao Flag в провинция Анхуей жените работят на шевни машини, за да направят подгъва на знамената „Тръмп 2020“ с размерите на плажна кърпа, докато други ги сгъват и опаковат за доставка.

Заводът е произвел около 90 хил. знамена от март насам, казва мениджърката му Яо Юенюен, което е необичайно голям брой в неактивната част на сезона. Според Яо причината за това е търговската война между САЩ и Китай.

“Има близка връзка. Подготвят се предварително, възползват се от факта, че митата все още не са се увеличили и от по-ниските цени в момента“, обяснява тя.

Администрацията на Тръмп наложи мита върху китайски стоки на стойност 34 млрд. долара. След като Пекин отвърна на удара със сходни мита, Вашингтон обяви още налози за продукти на стойност 200 млрд. долара и заплаши да въведе мита за целия износ на Китай към САЩ, включително знамената. Знамена Знамена

Флаговете за предизборната компания отразяват пародокса в китайско-американските отношения под управлението на Тръмп. При ниската цена от около един долар за бройка дори доставчиците за предизборната кампания на Тръмп, които по думите на Яо се намират както в Китай, така и в чужбина, не могат да ѝ устоят. Заводът на Яо произвеждаше знамената на Тръмп, когато мотото на предизборната му кампания като кандидат на републиканците беше „Да направим Америка велика отново“.

“Продажбите са страхотни още от 2015 г. насам“, казва тя.

Но усилията на Тръмп да изкопчи по-добри условия за търговия от Китай заплашват това ценово предимство и твърдата му линия в крайна сметка може да отблъсне доставчици като Яо.

„Ако той продължава да иска повишаване на митата, както настоява в последно време, или ако продължава да се съгласява с хора, които са против Китай, аз определено няма да мога да приемам повече поръчки“, отбелязва тя.
Заводът Jiahao Flag не прави само знамена за Тръмп. Той произвежда американски и други национални флагове, както и такива за специални случаи като знамена за гей паради с цветовете на дъгата.

Шивачката в завода Сун Лидзюн обаче не се притеснява особено от търговската война. „Зная, че митата на Тръмп срещу Китай ще имат известен ефект, но никак не се притесняваме от това, тъй като произвеждаме чуждестранни знамена всеки ден“, казва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още