fallback

Иран: Европа трябва да компенсира изтеглянето на САЩ от ядрената сделка

Според иранския външен министър страната може да престане да спазва част от поетите задължения по ядреното споразумение ако Европа продължи да бездейства

15:00 | 15.09.18 г. 19
Автор - снимка
Създател

Европа трябва да предприеме действия за неутрализиране на последиците от излизането на САЩ от Иранското ядрено споразумение, за да гарантира собствените си дългосрочни икономически интереси, смята иранският министър на външните работи Мохамед Зариф, цитиран от Ройтерс.

Политикът заяви, че Иран може да престане да спазва част от своите задължения спрямо изпълнението на споразумението ако то бъде застрашено от бездействието на европейските страни.

„Европа и другите страни от споразумението трябва да предприемат действия, за да се компенсират последиците от американските санкции“, заяви Зариф, добавяйки: „Европа трябва да направи това не заради Иран, а заради собствените си дългосрочни икономически интереси“. 

Европейският съюз (ЕС) категорично се противопоставя на решението на САЩ да се оттегли от Иранското ядрено споразумение. Германия заяви в петък, че обмисля да създаде платежна система със своите европейски партньори, която би позволила продължаване на търговските сделки с Иран, когато американските санкции влязат в сила.

От Германия обаче признават, че такава система няма да попречи на големите компании, разчитащи на вноса от САЩ, да избегнат санкциите ако продължат да търгуват с Иран.

Зариф уточни, че най-големият приоритет пред Техеран е да продължи да продава разумно количество петрол в световен мащаб и да стимулира инвестициите и сътрудничеството в областта на технологиите и изследванията.

„Европа твърди, че ядреното споразумение е в интерес на сигурността. Тогава тя трябва да е готова да плати за тази сигурност“, заяви Зафир, като добави: „Нищо не е безплатно“.

Попитан дали е възможно Иран да възобнови предишния процес по-увеличаване на капацитета при обогатяването на уран, министърът отвърна, че „това би била една от възможностите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:33 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още