fallback

Китай върви смело напред към енергийната трансформация

От 728 гигавата, добавени към мрежата през 2918 г, 20,59 гигавата от тях идват от нови вятърни паркове, докато 44,3 гигавата са от фотоволтаични централи

17:00 | 02.02.19 г. 10

Китай продължава устойчивия преход на своята енергийна индустиря към декарбонизирано бъдеще чрез агресивни кампании, подпомагащи възобновяема енергия, съобщава Oilprice. 

Според анализ, публикуван по-рано тази седмица, азиатската страна е величила своя капацитет за възобновяеми енергийни източници с 12% през 2018 г. в сравнение с година по-рано, като правителството продължава да одобрява нови прокети в това отношение.

Стойностите, споделени от Националната енергийна администрация по време на брифинг, показват, че до края на миналата година общият капацитет на възобновяемата енергия в Китай се е увеличил до 728 гигавата. Това увеличение увеличава делът на ВЕИ в стрната до 38,3% от общата инсталирана мощност на Китай, което е с приблизително 7 процентни пункта повече спрямо 2015 г.

В момента основните държавни инвестиции на страната са насочени главно към сферите на хидроенергетиката, биомасата, слънчевите и вятърните паркове.

От 728 гигавата, добавени към мрежата през 2918 г, 20,59 гигавата от тях идват от нови вятърни паркове, докато 44,3 гигавата са от фотоволтаични централи.

Това количество нови слънчеви мощности е по-високо от прогнозираните стойностти, но все пак отчита спад в растежа на този тип енергия след решението от 2017 г. да се намалят субсидиите за слънчева енергия.

Въпреки че целите на Китай по отношение на чистата енергия са изключително амбициозни, остава да се види дали реалността ще отговори на реториката.

Усилията, които влага страната в това отношение, могат да се окажат недостатъчни ако на други места по света продължават да подкрепят добива и използването на основните замърсяващи енергийни ресурси като въглищата за своя енергиен сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:58 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още