fallback

Хонконг отлага дебата за спорен законопроект за екстрадицията

Новият закон би разрешил екстрадицията в континентален Китай, както и в Тайван и Макао, при обвинения като убийство или изнасилване

10:13 | 12.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Стотици хиляди демонстранти за втори пореден ден блокираха улиците на Хонконг, за да протестират срещу приемането на нов закон, който би разрешил екстрадиция в континетален Китай.

Хиляди демонстранти обсадиха законодателния съвет на Хонконг и блокираха входа в парламента, който възнамеряваше да обсъди законопроекта в сряда. Засега срещата на депутатите е отложена. Протестиращите заеха улиците около комплекса и премахнаха бариерите за сигурност, въпреки че полицията  мобилизира голям контингент от сили за сигурност.

Около 1000 магазина обявиха, че ще останат затворени в знак на протест. Асоциацията на Хонконгските профсъюзи насърчи своите членове да обявят стачки, като например синдикатите на социалните работници и учителите планират прекратяване на каквато и да е била дейност. 

Още в неделя, според различни оценки, между стотици хиляди до един милион граждани на Хонконг протестираха срещу закона, а след това имаше бунтове и през нощта.

Независимо от огромната съпротива сред седемте милиона жители на специалния административен район, противоречивият премиер Кари Лам възнамерява бързо да прокара закона чрез лоялното на Пекин мнозинство в незаконно избрания Законодателен съвет. Гласуването сега е насрочено за четвъртък следващата седмица.

Противоречивият закон ще позволи на властите в Хонконг да предават подозрителни лица на Комунистическата народна република по искане на китайските власти. Но критиците твърдят, че съдебната система на Китай не е независима, не отговаря на международните стандарти и преследва несъгласните по политическа линия. Също така те са заплашени от изтезания и лошо отношение, твърдят противниците на закона. Той е описван от тях като „инструмент за сплашване“.

Повод за законопроекта всъщност стана убийството на 20-годишна бременна жена, за което се твърди, че е извършено от приятеля ѝ, жител на Хонконг, при това на тайванска територия. След бягството му в Хонконг той нямаше как да бъде екстрадиран заради липсата на споразумение. Хонконг има договор за екстрадиция с 20 държави, включително с Великобритания и САЩ. 

Властите искат да направят възможна екстрадицията в континентален Китай, както и в Тайван и Макао, при обвинения като убийство или изнасилване, като последната дума трябва да е на съда в Хонконг. Критици смятат, че ще се стигне до произволни задържания, несправедливи процеси и мъчения, на каквито стават жертва обвиняеми в Китай. Тъй като Хонконг е полуавтономен от връщането си на Китай през 1997 г., той се ползва с някои свободи, недостъпни на останалите китайци, съобразно принципа "една страна, две системи".

Съгласно този принцип Хонконг запази своята съдебна независимост, собствена законодателна власт, икономическа система и хонконгския долар. На жителите му беше предоставена и защита на определени човешки права и свободи, включително свободата на словото и събранията. Пекин пък контрола външните и отбранителните въпроси, а за пътуване между Хонконг и континента са нужни визи или разрешителни за пътуване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:36 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още