fallback

Пекин: САЩ са най-големият източник на нестабилност в света

Според китайския външен министър развитието и растежът на Китай представляват неизбежна тенденция за историята, която никоя сила не може да спре

16:30 | 24.11.19 г. 19

САЩ са най-големият източник на нестабилност в света и техните политици неоснователно петнят Китай, заяви в събота министърът на външните работи на втората по големина икономика в света Уан И по време на срещата на страните от Г-20 в Япония, съобщава CNBC.

Приятелските отношения между САЩ и Китай бяха сериозно разклатени заради търговската война, която беше стартирана от американския президент Доналд Тръмп през 2018 г.

По време на срещата в японския град Нагоя министрите на най-големите икономики в света обсъдиха ситуацията в световната търговия, изпълнението на целите за устойчиво развитие, както и развитието на страните в Африка. Сред важните теми в дневния ред бяха реформирането на Световната търговска организация (СТО) и данъчното облагане на големите компании в сферата на цифровите технологии. 

По думите на Уан И САЩ са се ангажирали с унилатерализма и протекционизма  и по този начин вредят на милтулатерализма и многостранната система за търговия.

„Те се превърнаха в най-големия дестабилизиращ фактор в света“, подчерта китайският дипломат.

САЩ използват своята машина за натиск върху законния китайски бизнес и без основание повдигат обвинения срещу азиатската страна, което според Уан И се разглежда като „акт на тормоз“.

„Определени американски политици опетняват Китай навсякъде, където отидат по света, без да представят конкретни доказателства“, допълва китайският политик.

САЩ също така използват своето вътрешно законодателство, за да се намесват „грубо“ във вътрешните работи на Китай, опитвайки се да навредят както на нея, така и стабилността и просперитета на Хонконг, подчерта Уан И.

Властите в Пекин бяха разгневени, след като Камарата на представителите на САЩ прие два законопроекта, с които подкрепи антиправителствените протести в Хонконг и изпрати предупреждение до Китай относно правата на човека.

Според китайският външен министър развитието и растежът на Китай представляват неизбежна тенденция за историята, която никоя сила не може да спре.

„Единствено съвместното сътрудничество между Китай и САЩ може да бъде верният път.“, заключи той.

Освен министрите от Г-20 в срещата в Нагоя бяха поканени да участват колегите им от Виетнам, Египет, Испания, Холандия, Нова Зеландия, Сенегал, Сингапур, Тайланд и Чили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:22 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още