fallback

Повишената промишлена активност даде положителен тласък на китайските акции

В Азия от водещите индекси единствено Kospi приключи сесията с понижение

12:32 | 02.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Архив на Ройтерс

Борсите в Китай затвориха с най-големи повишения в региона в четвъртък, след като проучване на частния сектор показа разширяване на промишлеността в страната през декември, информира CNBC.

Индексът Shanghai composite се повиши с 1,15% и затвори на ниво от 3085,20 пункта, докато бенчмаркът Shenzhen component отчете повишение от 1,99% и приключи търговския ден при 10 638,82 пункта. Междувременно индексът Shenzhen composite също се повиши 1,93%и затвори при 1756,16 пункта.

Изчисляваният от Caixin индекс на мениджърите по поръчките PMI за промишления сектор, достигна ниво от 51,5 пункта за декември спрямо 51,8 пункта, отчетени през ноември.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в Twitter във вторник, че на 15-и януари в Белия дом ще бъде подписан първият етап от търговското споразумение с Китай.

„Казват, че ще подпишат нещо, но пазарите наистина не знаят ... какво различно има в тази сделка освен увеличение в закупуваните от Китай американски селскостопански стоки", каза Антъни Раза от UOB Asset Management.

„Мисля, че изглежда сякаш и двете страни просто се нуждаят от някаква сделка сега, те нямат време да спорят за детайлите“, каза Раза.

„От една страна това е наистина успокояващо за пазарите, тъй като изглежда, че рискът от ескалация на напрежението между двете икономически сили е много намален. И все пак, трудно е да бъдеш уверен, когато подробностите за сделката са така оскъдни“, коментира той.

Централната банка на Китай също обяви в сряда на своя уебсайт, че ще намали коефициента на задължителните минимални резерви на търговските банки с 50 базисни пункта, считано от 6 януари.

От своя страна хонгконгският индекс Hang Seng се повиши с 1,25%, след като акциите на застрахователната компания AIA поскъпнаха с 3,24%.

В Южната Корея бенчмаркът Kospi се понижи с 1,02% и затвори при 2175,17 пункта, след като акциите на автомобилния производител Hyundai Motor поевтиняха с 2,07%.

Износът на Южна Корея е спаднал с 5,2% през декември, сочат данните на министерството на търговията на страната, публикувани в сряда. Това е по-малко от очаквания спад от 6%.

Междувременно индексът ASX 200 в Австралия затвори с повишение от 0,1% при 6690,60 пункта.

Към 11:42 ч. българско време йената се търгува на ниво от 108,81 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,70 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:28 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още