fallback

Китайската народна банка дава 174 млрд. долара на засегнатите от вируса пазари

Парите ще бъдат отпуснати чрез обратни репо сделки, за да се гарантира ликвидността

11:10 | 02.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател

Финансовите власти в Китай предприемат поредица от мерки, която цели да помогне на компаниите, банките и отделните граждани, засегнати от епидемията от коронавирус в страната.

Китайската народна банка ще предостави 1,2 трлн. юана (174 млрд. долара) на паричните пазари в понеделник, става ясно от съобщение на институцията от неделя. Парите ще бъдат отпуснати чрез обратни репо сделки, за да се гарантира ликвидността, се посочва още в текста.

Съобщението последва общо обявление на министри и други финансови регулатори от събота, в което се обещава да бъдат използвани операции на отворените пазари, както и други средства, за да се гарантира, че междубанковата ликвидност е в състояние да поддържа паричните пазари стабилни.

Китайската централна банка призовава останалите институции да увеличат кредитирането и посочва, че ще предостави 300 млрд. юана за преотдаване, за да подсигури повече парични средства за най-засегнатите компании. Банките също така са предупредени да не изтеглят заеми от фирми, особено по-малки, засегнати от вируса.

Банките също така трябва да обмислят и въвеждането на мерки за стимулиране отпускането на кредити и намаляването на лихвените проценти, за да помогнат на засегнатите компании. От своя страна регулаторите ще позволяват на тези фирми да забавят отчетите си за 2019 г. и първото тримесечие на 2020 г.

Китайската народна банка ще поддържа връзка с финансовите институции и финансовите пазари, за да следи отблизо ситуацията с ликвидността и търсенето, заяви заместник-управителят Пан Гоншен пред издавания от кредитора вестник. По думите му банката ще предоставя информация за политиките си навреме и ще дава насоки за очакванията на пазара.

Институцията също така няма да бъде толкова стриктна при проверките на изискванията за резерви на банките в края на януари и ще улеснява използването на валута.

В изявлението на кредитора се казва още, че епидемията ще е временна, китайскаат икономика ще продължи да има добра инерция, като финансовите регулатори са „напълно уверени“, че ще запазят икономиката стабилна в дългосрочен план. Инвеститорите трябва да гледат дългосрочно и да спазват принципа за инвестиране със стойност, а не да се влияят от „неразумни настроения“.

Още за епидемията от коронавирус може да прочетете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:01 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още