fallback

Северна Корея отново извърши ракетни тестове

Япония твърди, че става дума за балистични ракети, които биха могли да носят ядрени бойни глави

08:39 | 02.03.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Според южнокорейски военни Северна Корея е изстреляла най-малко два неидентифицирани снаряда към открито море. Засега не става ясно за какъв тип снаряди става дума, съобщи в понеделник Генералният щаб на Южна Корея. Снарядите са изстреляни във Уонсан – на източния бряг, предава DPA.

Япония също потвърди теста, но Министерството на отбраната на Токио заяви в изявление, че става дума за "балистични ракети". Тестовете с такива ракети, които в зависимост от дизайна си могат да носят и ядрени бойни глави, са забранени в Северна Корея с резолюции на ООН.

Това беше първият тест на оръжия, след като владетелят на Северна Корея Ким Чен Ун заплаши в края на миналата година, че в близко бъдеще светът ще изпита „новото стратегическо оръжие“ на страната. Ким също така заяви, че Пхенян вече не се чувства обвързан към  своя мораториум за тестване на атомни бомби и интерконтинентални ракети.

Изявлението се случва на фона на провала на преговорите с администрацията на американския президент Доналд Тръмп. Правителството на Северна Корея постави крайна дата, до която Вашингтон трябва да облекчи наложените санкции. Преговорите зациклиха след провалената среща между двамата лидери във Виетнам през февруари 2019 г..

За последно Северна Корея изстреля ракети в края на ноември, които според Южна Корея  са били междуконтинетални. Оттогава Северна Корея се въздържаше от по-нататъшни ракетни изпитания. В Южна Корея се спекулира, че прекъсването може да е свързано с настоящия фокус на Пхенян върху предотвратяването на разпространението на патогена Covid-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:13 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още