fallback

Vision Fund на SoftBank вероятно ще отчете загуба от 1,8 трлн. йени

Това ще изправи японския конгломерат пред първа годишна оперативна загуба след 15 години на неизменна печалба

17:58 | 13.04.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Японската корпорация SoftBank очаква нейния Vision Found в размер на 100 млрд. долара да отбележи загуба от 1,8 трлн. йени заради влошеното представяне на активите от технологичния сектор, съобщава Ройтерс. Това би насочило конгломерата към първата му загуба за последните 15 години. 

Трето поредно тримесечие на загуба за подкрепяния от Саудитска Арабия инвестиционен фонд ще изправи SoftBank Group Corp пред годишна оперативна загуба в размер на 1,35 трлн. йени (12,5 млрд. долара), посочват от корпорацията.

Недоброто представяне на фонда, което SoftBank приписва на „влошената пазарна среда“ на фона на кризата с коронавируса, е силен удар върху опитите на изпълнителния директор на конгломерата Масайоши Сон да възстанови репутацията си сред инвеститорите.

Финансите на SoftBank бяха изстискани след катастрофалния ѝ залог в лицето на компанията за споделени офис пространства WeWork и множество други скъпи стартъпи, които съкращават работници на фона на помрачените перспективи.

Пандемията от коронавирус подкопава прогнозите на Сон, който само преди два месеца сигнализира за възстановяването на WeWork, принуждавайки компанията на мащабна продажба на основни активи, за да събере средства.

SoftBank не разкри кои технологични активи от Vision Fund ще бъдат премахнати през четвъртото тримесечие.

Японският конгломерат заяви, че ще запише загуба в размер 800 млрд. йени за инвестиции извън фонда, включително в WeWork и сателитния оператор OneWeb, който миналия месец подаде заявление за защита от фалит, след като SoftBank отказа да му предостави допълнително финансиране.

SoftBank очаква продажбите ѝ да паднат с 36% след деконсолидирането на безжичния оператор Sprint, който се сля с T-Mobile US.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:56 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още