IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай залага на технологии и иновации в новия петгодишен план за икономиката

Пекин се фокусира върху качеството на растежа и планира отваряне на икономиката на високо ниво

15:27 | 31.10.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Отваряне на високо ниво

По-задълбоченото участие в международното обращение е неразделна част от усилията на Китай да установи новия модел на развитие. Със системата за лоялна конкуренция, която ще бъде допълнително подобрена, Китай основно ще формира новите институции на отворена икономика на по-високо ниво, казва се в комюникето.

"Това е ясно послание, че няма промяна в политиката за отваряне", коментира Хуан, който похвали напредъка на Пекин в ускоряващото се финансово отваряне.

Хуан допълва, че очаква отворената икономика на по-високо ниво да бъде изградена по три начина: пълно отваряне вместо регионални експерименти, подобрена отвореност както в търговията, така и в инвестициите, както и засилено привеждане в съответствие на институциите и правилата с външния пазар. Изследователска бележка на Bloomberg също поддържа, че акцентът върху насърчаването на вътрешното обращение няма да означава, че Китай затваря вратите си за света. В бележката се очаква новият петгодишен план да насърчи двупосочната търговия и търговията с услуги.

От една страна, страната планира да засили независимите иновационни способности, а от друга, ще се поучи от развития опит на други нации и ще сподели собствените си научни постижения.

Повече устойчивост

С търсенето на качество, а не ускорен растеж, зеленото и нисковъглеродното развитие са на първо място в дневния ред на Китай. Страната планира непрекъснато да подобрява околната среда, както и качеството и стабилността на екосистемите, и да повиши ефективността на използването на ресурсите.

Споразуменията са в съответствие с целта на страната да достигне пика на емисиите въглероден диоксид 2030 г. и да постигне въглероден неутралитет преди 2060 г. - конкретна стъпка за справяне с глобалните климатични промени.

Очаква се целта за въглероден интензитет да бъде определена за 2021-2025 г. в съответствие с целите за въглеродни емисии и ще бъдат изготвени конкретни планове за справяне с изменението на климата, според Министерството на екологията и околната среда.

„Ангажиментът на света за справяне с изменението на климата ще зависи от това, което Китай ще направи през следващите месеци и години“, коментира Никълъс Стърн, председател на изследователския институт по изменение на климата и околната среда в Лондонското училище по икономика и политически науки. Той казва, че Китай има чудесна възможност да покаже как мерките за възстановяване също могат да ускорят прехода към неизбежната нисковъглеродна икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
studioaa
преди 3 години
Журналистите от тази медия са марксисти и всичките до един се възхищават на Китай и може би в малките си душички мислят как Китай доказва, че любимият им марксизъм, социализъм работи и разбира се ще му правят реклама и ще настояват шумно и ние да станем като Китай...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
redcretin
преди 3 години
Каква е точно идеята да се пуска същата статия като вчерашната?Да не коментираме мераците на китайската компартия колко малко общо имат с реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още