fallback

Японската икономика се разширява след три последователни тримесечия на спад

Бързото разширяване през третото тримесечие успя да възстанови само около половината от растежа, загубен от миналата година

13:41 | 16.11.20 г.

Най-голямата експанзия на икономиката в Япония от повече от половин век надмина очакванията, като износът и потреблението засилиха растежа, въпреки че възстановяването вероятно ще забави темпо през това тримесечие, тъй като коронавирусът поставя нови рекорди в страната и чужбина, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на Япония е нараснал с годишните 21,4% през трите месеца до септември спрямо предходното тримесечие, като се е разширил с най-бързия темп от 1968 г. насам, подпомогнат от правителствените стимули, довели до рязък скок на потребителските разходи и силен ръст в търговията. Икономистите прогнозираха увеличение от 18,9%.

Японската икономика записа 5% ръст на БВП през третото тримесечие, след рекордния спад от 8,2% през второто тримесечие и над пазарната прогноза за ръст от 4,4%. Това е първият тримесечен растеж след три последователни тримесечия на понижение, вследствие на тежките щети, причинени от кризата с COVID-19.

Бързото разширяване през третото тримесечие успя да възстанови само около половината от растежа, загубен от миналата година насам, по-малко от някои други големи икономики. Тъй като разпространението на вируса вероятно ще възпре по-нататъшното нарастване на износа и потреблението, правителството вече прави планове да добави нови стимули.

Японският премиер Йошихиде Суга е възложил на своя кабинет да състави пакет от стимулиращи мерки за съживяване на икономика. Въпреки че размерът на новия пакет не е определен, законодателите от управляващите партии призовават за нови мерки между 10 трлн. и 30 трлн. йени (95 млрд. до 286 млрд. долара). Япония вече е предоставила общо 2,2 трлн. долара в два пакета от стимули в отговор на здравната криза, включително плащания в брой за домакинствата и заеми за малкия бизнес.

Япония

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:36 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още