fallback

Иран официално съобщи, че ще обогатява уран до 20% чистота

Работата ще се осъществява в съоръжението на ислямската република Фордо

10:42 | 02.01.21 г. 4

Иран е съобщил на ядрения надзорен орган на ООН, че планира да обогатява уран до 20% чистота – нивото отпреди ядреното споразумение от 2015 г., предава Ройтерс.

Работата ще се осъществява в съоръжението на ислямската република Фордо.

Този ход е последното от няколко скорошни съобщения на Иран до Международната агенция за атомна енергия, че планира допълнително да наруши сделката, посочва Ройтерс.

Техеран започна да се отклонява от споразумението през 2019 г. в отговор на оттеглянето на Вашингтон и повторното налагане на санкции срещу ислямската република, припомня информационната агенция.

Обогатяването на уран до 20% чистота е една от стъпките в закон, приет от иранския парламент миналия месец в отговор на убийството на най-добрия ядрен учен в страната, за което Техеран обвини Израел.

Подобни ходове на Иран могат да усложнят усилията на новия президент на САЩ Джо Байдън да се върне към ядрената сделка.

„Иран е информирал Агенцията, че за да се съобрази с правен акт, приет наскоро от парламента на страната, Атомната енергийна организация на Иран възнамерява да произвежда нискообогатен уран (LEU) до 20 процента в обогатителния завод Фордо“, посочва се в изявление на МААЕ.

"В писмото на Иран до Агенцията ... не се казва кога ще се извърши тази дейност по обогатяване", допълват от Агенцията.

Фордо е построен в планините, за да бъде предпазен от евентуална въздушна бомбардировка, а сделката от 2015 г. не позволява обогатяване там. Иран вече обогатява в съоръжението с центрофуги IR-1 от първо поколение.

Иран наруши ограничението от 3,67% за чистотата, до която може да обогатява уран, но досега обогатяваше до 4,5%. Оръжейният клас обогатен уран е с чистота 90%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:35 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още