fallback

Ким Чен Ун призна за почти пълен провал за петилетката

Според някои изчисления БВП на Северна Корея се е сринал с 9,3% през 2020 г.

08:45 | 06.01.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун призна за сериозни грешки по време на конгреса на управляващата работническа партия. Според материал на държавната новинарска агенция KCNA Ким е заявил във встъпителната си реч на партийното събрание, което се провежда на всеки пет години, че целите за развитие, обявени на последния конгрес на партията през 2016 г., „до голяма степен не са постигнати в почти всички области“. 

Северна Корея не трябва да повтаря подобни „болезнени уроци“, подчерта той, цитиран от DPA. Ким обеща партията да намери нов начин да „осъществи голям скок напред“. На конгреса трябва да бъде представен нов петгодишен план.

Владетелят, който е на власт от девет години, се сблъсква с огромни проблеми: севернокорейската икономика е силно засегната от пандемията на коронавируса и последвалото затваряне на границата с най-важния ѝ търговски партньор Китай. Поредица от природни бедствия и международни санкции също засегнаха изолираната държава.

Конгресът официално е най-висшият орган на партията за вземане на решения, но всъщност Ким и неговите топ съветници задават тона. Очаква се няколко хиляди депутати да одобрят предложенията на Ким без много разисквания. Освен това владетелят се очаква да се опита да затвърди позицията си, като постави верни последователи на висши позиции и призове партията към единство.

В речта си Ким каза, че най-бързият и сигурен начин страната да овладеят сегашните трудности, е да надградите вътрешните си сили. Наблюдателите предполагат, че той иска да направи страната си по-малко зависима от вноса.

KCNA съобщи, че Ким ще провери състоянието на ключови индустрии като металообработването и химическата промишленост и ще зададе неуточнени задачи за по-нататъшното им развитие.

Ким не е споменал САЩ или Южна Корея във встъпителното си обръщение. Министерството на обединението на Южна Корея изрази надежда, че Конгресът ще насърчи по-добри отношения между двете Кореи.

Ким свика през 2016 г. конгреса на партията за първи път от 36 години. Дядо му Ким Ир Сен бе провел шест такива срещи между 1945 и 1980 г., а баща му Ким Чен Ир – нито една. Нито периодът между конгресите, нито продължителността им са ясно регламентирани. Преди това имаше петгодишен интервал.

Със затварянето на границата с Китай двустранната търговия се срина драстично през миналата година. Обемът на търговията през първите единадесет месеца на 2020 г. е със 79 процента по-нисък в сравнение със същия период на предходната година, заяви експертът Сон Джегук от института за икономически изследвания IBK в Сеул. Според изчисленията брутният вътрешен продукт на Северна Корея се е сринал с 9,3% през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още