fallback

Властите в Хонконг извършиха масови арести на поддръжници на демокрацията

Сред задържаните е и американският адвокат по правата на човека Джон Кланси

21:30 | 06.01.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Хонконгската полиция е арестувала 53 бивши законодатели и поддръжници на демокрацията заради предполагаемо нарушаване на новия закон за националната сигурност, предава АП.

Масовите арести са най-мащабният ход срещу демократичното движение в Хонконг, предприет от властите, откакто законът беше наложен от Пекин миналия юни в опит да смаже несъгласието в полуавтономната територия.

„Днес операцията е насочена към активните елементи, за които се подозира, че са замесени в престъпления за сваляне или намеса и унищожават законното изпълнение на задълженията на правителството на Хонконг“, коментира Джон Лий, министър на сигурността на Хонконг, на пресконференция.

Той каза, че арестуваните са заподозрени в опит да парализират правителството чрез планове да спечелят мнозинство от местата в законодателната власт, за да създадат ситуация, при която главният изпълнителен директор трябва да подаде оставка и правителството да спре да функционира.

Властите цитират неофициалните избори за нов законодателен орган в административната територия от лятото на миналата година, които привлякоха хиляди гласоподаватели.

Във видеоклип, публикуван от бившия депутат Лам Чеук-тинг на страницата му във Facebook, полицията се е появила в дома му и му е казала, че "е заподозрян в нарушаване на закона за националната сигурност, подриване на държавната власт". В клипа се вижда как полицаите предупреждават, че записът трябва да спре.

Изборите за нов законодателен орган в Хонконг бяха отложени с една година от главния изпълнителен директор на територията Кари Лам заради пандемията. Масовите оставки и отстраняването на продемократичните законодатели направиха законодателната власт в Хонконг до голяма степен пропекински орган.

Лий заяви, че полицията няма да се насочи към онези, които са гласували на неофициалните първични избори, които се проведоха през юли миналата година и привлякоха над 600 000 гласоподаватели, въпреки че пропекински депутати и политици предупредиха, че събитието нарушава закона за сигурността.

Всички продемократични кандидати в неофициалните първични избори са арестувани, според съобщенията, публикувани в South China Morning Post, онлайн платформата Now News и политически групи. Най-малко седем от задържаните са членове на Демократическата партия в Хонконг - най-голямата опозиционна партия в града, включително бившият председател на партията У Чивай. Бившите депутати Лам, Хелена Уонг и Джеймс То също са арестувани, съобщават от партията в Facebook.

Бени Тай, ключова фигура в протестите за окупиране на централната част на Хонконг през 2014 г. и бивш професор по право, също е бил арестуван. Тай беше един от основните организатори на неофициалните избори за законодателен орган.

Домът на Джошуа Уонг, виден продемократичен активист, който излежава присъда от 13,5 г. за организиране и участие в неразрешен протест миналата година, е бил нападнат, казва се в туит, публикуван от акаунта на Уонг.

Американският адвокат по правата на човека Джон Кланси също е сред арестуваните. Кланси беше ковчежник на политическата група "Власт за демокрация", която участваше в неофициалните първични избори. „Трябва да работим за демокрацията и правата на човека в Хонг Конг“, каза Кланси, докато беше отвеждан от полицията, във видео, публикувано от местния сайт Citizen News.

Полицията днес е посетила и централата на Stand News, известен продемократичен новинарски сайт, със съдебно разпореждане да предаде документи, които да подпомогнат разследването, свързано със закона за националната сигурност, според видео на живо от Stand News. Арести не са извършени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:26 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още