fallback

Японско-австралийски консорциум ще произвежда водород от кафяви въглища

Компанията ще тества и първите до този момент доставки на втечнен водород

10:49 | 12.03.21 г. 2

Японско-австралийски консорциум ще създаде пилотен проект за производството на водород от кафяви въглища и преноса на суровината през океана, пише Ройтерс. Стойността на проекта е 300 млн. долара.

Това ще бъде първата в света международна верига за доставка на втечнен водород, а следващата стъпка ще бъде доставките на суровината по целия свят.

"Имаме потенциала да бъдем световни лидери в производството и износа на водород", коментира енергийният министър на Австралия Ангъс Тейлър пред Ройтерс.

Австралия в момента е лидер на пазара на втечнен природен газ. Надеждите са, че с проекта за производството на водород ще може да осигури "зелено" бъдеще за своите въглища и природен газ.

Планираната инсталация ще бъде изградена в австралийския щат Виктория, където се намират около 1/4 от доказаните залежи от кафяви въглища в света. Технологията ще бъде осигурена от японската корпорация Kawasaki Heavy Industries.

Проектът е от значение и за изпълнението на заложените от японското правителство цели за беземисионна икономика до 2050 г.

Япония е петият по големина потребител на енергия в света. Плановете са да увеличава потреблението на водород и през 2050 г. да достигне 20 млн. тона годишно. Това е около 50% от сегашното производство на енергия в страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:08 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още