fallback

Външният министър на талибаните предупреди за масово изселване на бежанци

Блокирането на активите на страната ще изостри хуманитарната криза, посочва Амир Хан Мутаки в отворено писмо до Конгреса на САЩ

13:04 | 17.11.21 г. 1

Висш дипломат на талибаните предупреждава за масово изселване на афганистански бежанци, ако САЩ продължават да блокират освобождаването на около 9 млрд. долара от активите на страната.

„Загрижени сме, че ако настоящата ситуация продължи, афганистанското правителство и народът ще се сблъскат с проблеми и ще се превърнат в причина за масова миграция в региона и по света“, коментира Амир Хан Мутаки, изпълняващ длъжността външен министър на талибаните, в отворено писмо до Конгреса на САЩ.

Това също ще изостри хуманитарната криза в страната, казва той, цитиран от Bloomberg.

Изявлението е направено малко преди Съветът за сигурност на ООН да проведе заседание за афганистанската криза. Икономиката на страната е разклатена, докато талибаните се борят да стабилизират финансите на Афганистан, а Световната програма по прехраната казва, че повече от половината от населението е изправено пред остра продоволствена несигурност.

Мутаки посочва още, че Афганистан сега е сигурен под ръководството на талибаните, не представлява заплаха за света и желае да се ангажира с положително сътрудничество.

Той призовава САЩ да инвестират в производствения, селскостопанския и минния сектор на страната.

САЩ блокираха активи на Афганистан поради опасения за продължаващите връзки на екстремистката групировка с тероризма, нарушения на човешките права и неуспех да се изгради приобщаващо правителство.

Около 5000 афганистанци всеки ден пресичат незаконно границата на страната в опит да преминат в Иран. От август насам в ислямската република са пристигнали 300 хил. души от Афганистан, според доклад на Норвежкия съвет за бежанците от 10 ноември.

Повече от 3 млн. афганистански бежанци вече са в Иран, а други 1,5 млн. души са в Пакистан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:08 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още