IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос: Америка се нуждае не от въздържание, а от фискални стимули

Инвестициите в инфраструктура и образование имат повече смисъл от намаляването на държавните разходи при сегашната висока безработица в САЩ, посочва Сорос

11:45 | 05.10.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Сорос: Америка се нуждае не от въздържание, а от фискални стимули

Призивите на администрацията на американския президент Барак Обама за по-голяма фискална строгост са продиктувани не толкова от финансова необходимост, колкото от политически съображения, пише в коментар за Financial Times милиардерът инвеститор Джордж Сорос.

Според него Щатите се нуждаят от повече фискални стимули за икономиката и могат да си ги позволят, защото не се намират в позицията на задлъжнелите страни в Европа, които трябва да плащат много по-високи лихвени проценти по заемите, които получават от международните финансови пазари.

Това си пролича и вчера, когато лихвата по двугодишните американски държавни облигации падна до рекордно ниски нива под 0,4%. Това показва, че инвеститорите са готови да финансират разходите на щатското правителство срещу най-ниските в исторически план лихвени проценти, което е отражение на техните очаквания за дефлация в САЩ, а не за инфлация.

Според Сорос президентът на САЩ е нерешителен за отпускането на нови стимули заради политическия натиск и опасенията на американците от натрупването на държавен дълг. Място за колебание обаче на този етап няма, смята инвеститорът, въпреки кампанията на републиканците против всякакви нови мерки за подкрепяне на растежа на икономиката.

Сорос посочва, че потреблението в САЩ не може да се поддържа за сметка на увеличения държавен дълг безкрай, но за него намаляването на държавните разходи при сегашната висока безработица би било по-голямата злина за икономиката и грешен ход, доказан от минали събития в историята.

Очевидното решение на проблема е като се направи разлика между инвестиции и текущо потребление и първото се увеличи за сметка на второто. Повечето американци обаче не вярват, че правителството може да управлява инвестиции, насочени към подобряване на физическия и човешкия капитал на страната, пише Сорос.

Той се опасява, че, вместо да инвестират, компаниите в страната трупат ликвидност, който проблем ще се разреши с отпускането на нови фискални стимули. Кое е допустимото ниво на задлъжняване на страната ще продължава да зависи от толерантността на инвеститорите, която си проличава в лихвените нива на пазарите на държавни ценни книжа, допълва инвеститорът.

Това обаче не означава, че САЩ трябва да увеличават своя дълг още дълго, защото основният приоритет на правителството в дългосрочен план е да намали дисбаланса възможно най-бързо, като същевременно се ограничи увеличението на заемите. Засега обаче целта на администрацията на Обама е да намали с 50% бюджетния дефицит до 2013 г., докато икономиката функционира много под своя капацитет.

В крайна сметка инвестициите в инфраструктура и образование имат повече смисъл, посочва Сорос, като допълва, че полезна ще бъде и обезценката на долара срещу юана, което ще помогне за постигането на умерени темпове на инфлация в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
ПИЧ
преди 13 години
Сорос е заложил на златото и иска правителствена(фискална) и монетарна разюзданост - затова критикува и Сащ и Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
dessoboy
преди 13 години
С тези новини Bloomberg, CNBC, и т.н. само отвличат вниманието от далеч по-наболели проблеми. Американците се научиха да живеят по наем, в каравани, в колиби и пак да се чувстват добре като си пушат тревата пред 50 инчовия телевизор. Какви стимули повече искат?Питам се, дали е редно да се съживява бизнеса в едно западащо, мързеливо общество, свиканало да получава, но не и да дава? Защо правителството на САЩ се грижи тези неуки, мързеливи, окаяни, пропаднали, дебели хора да имат някакъв подслон над главата си, вместо да намали таксите им за обучение, да си стимулира образованието, производителността на труда. Защо стимулите са за едрия бизнес, който е крал, крал и на крачка от фалит? В България е същото. Глобално изпростяване. Защо не се осигурява добро образование на нашите деца? Вярно, че образованието е достъпно, но редно ли е да наричаме дисциплината в университетите образование. Когато преподавателите ги мързи да гледат, а какво остава да си пилят нервите с безхаберни наркомани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
lyusien
преди 13 години
Прав е Сорос Инвестиции на правителството в инфраструктора и зелени технологии ще създаде милиони работни места в С А Щ като стимулира производството на Катерпилар Боинг Форд ДЕЕР а от там и на стотици хиляди малки фирми които работят за тях Вярно това в началото ще увеличи бюджетния дефицит но големия проблем на С А Щ не е бюджетния дефицит а търговския дефицит и то наи вече този с Китаи Китаи субсидира своя износ както директно така и чрез потдържане на не пазарен слаб юан Това съсипва американските производители и води до рекордна безработица в С А Щ Високата безработица създава висок бюджетен дефицит и нарастващ държавен дълг Ето виждате ли -всичко е свързано и прав е С ОРОС за по високи държавни разходи в инфраструктора енергетика и зелени технологии съчетано с мерки за намаляване на търговския дефицит Чао Желая им успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още