fallback

Китай се готви за дуел със САЩ на срещата на Г-20

С цялото ми уважение, но американската валутна политика е безсмислена, коментира финансовият министър на Германия

22:18 | 05.11.10 г. 3
Автор - снимка
Създател

Китай рязко отхвърли американското предложение за решаването на проблема с глобалните икономически дисбаланси, с което затвърди очакванията за остър сблъсък на срещата на Г-20 следващата седмица в Сеул, пише Financial Times.

Високопоставен китайски дипломат заяви днес, че плановете на САЩ, за налагане на ограничения за излишъците и дефицитите по текущата сметка до 4% от брутния вътрешен продукт на съответната страна, напомнят на „плановите икономики“ от дните на социализма.

„Според нас разговори за поставяне на ограничения на баланса по текущата сметка нямат никакъв смисъл“, допълва той. „Ако погледнете световната икономика има много други проблеми, които заслужават много повече внимание, като например въпросът за вливането на ликвидност“.

Опозицията на Китай срещу американското предложение, рефлектира нарастващите протести на все по-голям брой правителства по цял свят, срещу обявения от Федералния резерв план за вливане на ликвидност за допълнителни 600 млрд. долара.

Официални лица от Китай, Германия и Южна Африка подчертаха, че политиката на Фед ще причини нестабилност на световните валутни пазари.

„С цялото ми уважение, но американската (валутна) политика е безсмислена“, казва Волфганг Шойбле, финансов министър на Германия. „Не, че американците вече не са влели достатъчно ликвидност на пазара. Това което правят сега, няма да реши проблемите им“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:10 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още