IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке е оптимист за устойчивото възстановяване на САЩ

Председателят на Федералния резерв се позова на нарастването на разходите на потребителите и бизнеса

17:35 | 07.01.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Бернанке е оптимист за устойчивото възстановяване на САЩ

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке направи по-оптимистично изказване за икономическите перспективи пред САЩ в първата си поява пред новия Конгрес в петък, но не загатна по никакъв начин, че е готов да намали размера на спорната програма за изкупуване на американски държавни облигации за сумата от 600 млрд. долара.

„Свидетели сме на все повече доказателства, че има устойчиво възстановяване на разходите на потребителите и бизнеса“, заяви Бен Бернанке пред бюджетния комитет в Сената днес. След междинните избори в САЩ през ноември мнозинството в американския конгрес получи опозиционната републиканска партия, пише MarketWatch.

„Темпът на растеж изглежда ще бъде малко по-силен през 2011 г., отколкото през 2010 г.," допълни още председателят на централната банка на САЩ.

Забележките на Бернанке са били подготвени преди излизането на днешните данни на Бюрото по труда за резкия спад в равнището на безработица в САЩ през декември. Броят на новите работни места обаче се оказа за пореден месец по-малък от пазарните очаквания.

Бернанке предупреди, че подобряването на пазара на труда ще бъде бавно. Той каза също, че рискът от дефлация и постоянния спад на цените и заплатите продължават да са заплаха за щатската икономика.

Тези проблеми накараха Федералния резерв да стартира спорната програма за изкупуване на ДЦК за 600 млрд. долара през ноември.

В изявлението на Бернанке нямаше никакви намеци, че се обмисля евентуално понижение на размера на финансовата инжекция, като се има предвид скорошното подобряване на икономическите данни за САЩ, които показаха растеж в сектора на услугите и производството, както и рекордно увеличение на новите работни места, създадени в частния сектор.

Председателят на Федералния резерв защити програмата, заявявайки, че целите и механизмът на този инструмент на паричната политика са сходни с тези на политиката за управление на краткосрочните лихвени проценти.

Бернанке призова Конгреса да се създаде надеждна програма за намаляване на бюджетния дефицит на САЩ, като предупреди, че правителството е поело по пътя на неустойчивата фискална политика, която може да доведе до мащабна финансова криза, ако не се разработи план.

Той се ангажира също така да се бори с инфлацията, ако тя се ускори прекомерно. Според анализатори има опасност последната финансова инжекция да доведе до хиперинфлация в страната.

Бен Бернанке обаче посочи, че централната банка на САЩ запазва решимостта си да поддържа ценовата стабилност: „Федералният резерв има всички инструменти, от които се нуждае, за да може да прекрати програмата за купуване на облигации в подходящия момент гладко и ефективно“, посочи Бернанке.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
kane
преди 13 години
Бернанке явно ощстливен от шанса си да се появи пред новия републикански конгрес не е могъл да прикрие явната си обвързанст с държачите на едрия капитал в САЩ и му се е рартекло мед от устата - така както му е било казано. Изобщо ако някой си мисли че страни като САЩ, Русия, Китай и пр се управляват по различен начин от мафия се лъже. Само формата е различна... при едните им викат олигарси, др. са комунисти, др.пък едри капиталисти...или накратко мафиоти. И навсякъде целта е една - как да се държат масите в подчинение, за да няма революционни настроения, които да застрашат статуквото и животеца им.... долен и скъперен. Подкрепете соц.демократичния модел на скандинавските страни, за да има справеливост и нормален живот лишен от насилия, мизерия и несправедливост. Само така мозе да се въздейства положително на всички соц. язви в едно общество. Американското общество/ако може изобщо да се говори за такова/ отдавна е деградирало до основи вследствие дългогодишното целенасочено пропагандир
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
varna
преди 13 години
Бернанке каза в прав текст, че са готови да преразгледат програмата си за парично разхлабване, веднага когато има основания за това. Няма да е грешка, ако това изявление се разглежда като промяна в досега твърдата позиция на ФОМС. Също така, би трябвало да се очаква, че пазарите ще оценят това като новина, подкрепяща долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Alex2010
преди 13 години
В началото на 2006 г. този "ясновидец" повтаряше идиотщините на предшественика си, Алан Грийнспан (шалом и на него). Къде беше тогава да прозре очевадния балон в недвижимите имоти? Сега само разбира от създаване на пари ad nihilo, теория, която изповядваше още като професор.Той е в центъра на проблема и по дефиниция и поради вродената си миопия относно пазарните сили може само да продължи агонията. И след това да се пенсионира като достойния си предшественик.Решението на проблема, както винаги, ще дойде от водещото участие на американските фирми в глобалния бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още