IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JPMorgan не разочарова - отчете 47% скок в печалбата в края на 2010

Нетната печалба на финансовия гигант се увеличава до 4,8 млрд. долара, приходите скачат до 26,7 млрд. долара

15:47 | 14.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
JPMorgan не разочарова - отчете 47% скок в печалбата в края на 2010

Американската инвестиционна банка JPMorgan Chase не разочарова своите инвеститори, като обяви 47% скок в печалбата си за последното тримесечие на 2010 г., за което помага намаляването на провизиите, които банката заделя за посрещането на евентуални загуби.

Нетната печалба на финансовия гигант се увеличава до 4,8 млрд. долара, или 1,12 долара на акция, през последното тримесечие на 2010 година в сравнение с 3,3 млрд. долара, или 47 цента на акция, преди година, пише Financial Times.

Печалбата на JPMorgan Chase се оказа по-голяма от прогнозите на анализатори, но въпреки това акциите й поевтиняват с 0,2% в предварителната търговия на Нюйоркската фондова борса.

„Компанията премина през най-тежката икономическа буря в съвременната история, за да стане по-силна от всякога“, посочи главния изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън.

„Въпреки че предизвикателствата пред нас остават, има знаци, че стабилността и растежът се завръщат на световните капиталови пазари, както и в американската икономика“, допълва той.

Финансовите резултати на банката са подпомогнати от доброто представяне на бизнеса с кредитни карти и от намаляването на просрочените заеми и отписванията на активи.

Джейми Даймън уточнява, че разходите за кредитиране на банката остават „необичайно високи“, което се отразява негативно на нейната възвръщаемост.

Приходите на JPMorgan също надминаха пазарните очаквания, като се увеличиха с 6% на годишна база до 26,7 млрд. долара за четвъртото тримесечие.

Финансовият гигант е намалил провизиите за загуби от кредити с 66% спрямо същия период на 2009, или с 5,9 млрд. долара, до 3 млрд. долара.

Печалбата на инвестиционното подразделение на банката намалява с 21% на годишна база до 1,5 млрд. долара, но услугите с кредитни карти и банкирането на дребно се представят значително по-добре.

JPMorgan е първата сред големите американски банки, която обявява финансови резултати за последните три месеца на 2010 г. Според пазарните прогнози печалбите на банките са отбелязали силни ръстове, за което ще помогне най-много освобождаването на резерви за милиарди долари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още