IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет: Щатската икономика не се нуждае от стимулите, които получава сега

В дългосрочен план никой не може да спре САЩ, категоричен е милиардерът

17:08 | 02.03.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Бъфет: Щатската икономика не се нуждае от стимулите, които получава сега

Ако става въпрос за възможни придобивания, на хоризонта няма много „слонове“, а и далеч не всички искат да са част от зоологическата градина на Berkshire Hathaway, казва милиардерът Уорън Бъфет в интервю за CNBC.

Бъфет направи своя коментар във връзка списмото си до акционерите от миналата седмица, в което заявява, че неговата „пушка за слонове“ е презаредена и „пръстът му е на спусъка“ за ново мащабно придобиване. Все пак, Berkshire Hathaway за момента не води преговори по конкретна сделка, допълва той.

Уорън Бъфет е изпълнителен директори и собственик на компанията.

Въпреки че не се плаши от по-високите цени на акциите, инвеститорът признава, че те правят търсенето на подходяща компания по-трудно, отколкото преди две години.

По думите на Бъфет, от около 50 големи компании, които могат да минат за „слонове“, за повечето от тях не би било разумно да се плати дори 20% премия. Инвеститорът посочва също, че сега е по-лесно да се прибегне към закупуване на частна компания.

Той не изключва и възможността за придобиване на международна компания, но подчертава, че придобиване в САЩ е по-вероятно.

Бъфет признава, че през последните дни е водил преговори за придобиване на компания, но е изгубил сделката от конкурентен купувач. На въпрос дали компанията е била „слон“, Бъфет отговаря: „Не, по-скоро зебра“.

На въпрос за състоянието на американската валута, Бъфет посочва, че с времето значимостта на долара и „доминиращата“ позиция на САЩ на световната икономическа сцена „ще намаляват“.

„Това не означава, че няма да останем основен играч след 25 години. Напротив, ще останем, но това огромно превъзходство, което имахме след Втората световна война, донякъде ще се стопява... и ние трябва да се радваме, че това се случва. Китайците не са по-умни отколкото са били преди 50 години, нито пък работят повече, но те са се научили как да използват потенциала си. Това е чудесно и все пак САЩ ще останат пример за всички останали“.

Въпреки че признава, че щатската икономика няма да успее да постигне толкова висок ръст, колкото китайската, той припомня, че азиатската страна стартира от „много, много по-ниско ниво“. В дългосрочен план „не можете да спрете САЩ“, казва Бъфет.

Бъфет прогнозира, че до президентските избори през ноември 2012 г., безработицата в САЩ ще падне до 7%, а пазарът на недвижими имоти в страната ще се стабилизира.

Изтъквайки, „масивните“ правителствени стимули за икономиката от началото на кризата, Бъфет коментира, че според него страната не се нуждае от валутни стимули в такива размери, като сега прилаганите.

На въпрос дали призовава за прекратяване на програмата за вливане на ликвидност на Федералния резерв (Фед) известна като QE2, Бъфет подчертава, че въпреки „огромното“ си уважение към председателя на Фед, Бен Бернанке, той не смята, че страната има нужда от допълнителни стимули точно сега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
interest-free
преди 13 години
"В дългосрочен план никой не може да спре САЩ, категоричен е милиардерът"- то като тръгнеш да се свличаш в пропастта, каквото и да говориш, най-близкото спиране ще е ударът в земята....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Pyramid
преди 13 години
Ех!Няма нужда някой да ги спира, просто, оздравяващо и стягащо ще им подейства да ги поизпревари този или онзи, пък, бил той /не само/ Китай...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още