IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще наследи Berkshire след оттеглянето на Бъфет?

Надпреварата за един от най-желаните постове във финансовия свят изглежда е към своя край

11:48 | 27.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Кой ще наследи Berkshire след оттеглянето на Бъфет?

Предположенията за това кой ще наследи управлението на холдинговата компания на инвеститора Уорън Бъфет след неговото оттегляне са една от най-интересните дискусии във финансовия свят, защото това е един от най-желаните постове в света на финансовите услуги, пише Financial Times.

Засега изглежда, че въпреки възрастта си 80-годишният милиардер няма намерение да се пенсионира. В свое изказване преди време той загатна, че управлението на неговата компания Berkshire Hathaway може да се разпредели след неговото оттегляне между главния изпълнителен директор, който ще се грижи за оперативните дейности, и няколко портфолио мениджъри, които ще бъдат подчинени на инвестиционния директор.

През тази седмица състезанието за поста главен инвестиционен директор стана по-напрегнато, след като Бъфет обяви, че Berkshire е наела 39-годишния фонд мениджър Тод Коумс да управлява по-голяма част от инвестиционния портфейл на холдинговата компания.

През последните пет години Тод Коумс е бил начело на хедж фонда от Кънектикът Castle Point Capital, а неговото назначаване е първото, свързано с наследяването на Бъфет в холдинговата компания.

Другият главен претендент за поста е Дейвид Сокол, който е председател на двете дъщерни компании на холдинговото дружество MidAmerican Energy и NetJets.

В интервю пред New York Times вчера милиардерът инвеститор заяви, че Тод Коумс е с най-голям шанс да стане следващият главен инвестиционен директор на компанията, но окончателно решение по въпроса тепърва ще бъде взето.

Друг водещ кандидат - американският хедж фонд мениджър от китайски произход Ли Лу наскоро съобщи, че се оттегля от надпреварата.

От седалището си в Омаха Berkshire Hathaway контролира повече от 70 различни компании, включително железопътната Burlington Northern Santa Fe, застрахователната GEICO и магазините за бижута Borsheims.

Освен това холдингът има инвестиции в други компании за около 132 млрд. долара, от които 53 млрд. са вложени в акции, 33 млрд. долара - в ценни книжа с фиксиран доход, 25 млрд. долара - в брой и 21 млрд. - в други инвестиции, най-вече в привилегировани акции.

Въпреки мащабите на Berkshire Hathaway нейният корпоративен екип се състои от под 30 души, като най-важните решения за инвестиции се вземат от главния изпълнителен директор и председател на холдинга Уорън Бъфет и заместник-председателя Чарлс Мънгър. Решенията за оперативното управление обаче са поверени на ръководителите на отделните бизнес единици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още