IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските регулатори с план за понижаване на волатилността на пазарите

Временните мерки, насочени срещу внезапни сривове, все още не дават желаните резултати

13:52 | 06.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските регулатори с план за понижаване на волатилността на пазарите

Комисията по ценни книжа и борси (SEC) обяви дългоочаквания план за защита на пазарите от резки спадове, подобни на така наречения „Flash Crash“ от 6 май миналата година. Тогава в рамките на минути индексът на сините чипове Dow Jones изгуби цели 1000 пункта, съобщава Ройтерс.

Предложението за въвеждане на „горен и долен лимит“, обявено във вторник от комисията ще изисква транзакциите с листнати на щатските фондови пазари акции да се извършва в определени граници, обвързани с последните ценови нива.

Ако бъде одобрено, предложението ще замени сега съществуващите пазарни буфери, които експериментално бяха въведени след пазарния срив от 6 ти май.

Досегашните буфери спират търговията в случай, че цената на акциите и борсово търгуваните фондове ETF се измени с повече от 10% за период от 5 минути.

Целта на регулатора е да бъде създаден механизъм, който да предотврати повторение на пазарния срив от 6 май, който за минути заличи пазарна капитализация на водещите американски компании на стойност 1 трлн. долара.

„С оптимизиране на параметрите за търговия ние ще помогнем на пазара да задържи доверието на инвеститорите и компаниите“, казва председателят на регулаторния орган Мери Шапиро. Според новия план акциите няма да могат да се търгуват извън определен ценови пояс.

Миналия четвъртък съществуващите буфери не успяха да предотвратят мини „flash crash“, с 10 нови борсово търгуваните фонда, някои от които изгубиха до 98% от стойността си.

Борсово търгуваните фондове (ETF) представляват дялово участие в т.н. инвестиционни тръстове, които инвестират в кошница от акции, облигации, валути, суровини или други финансови активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още