IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страхът от „катастрофален“ колапс се повишава въпреки бичия пазар

Някои инвеститори не толкова очакват, колкото се надяват на пазарен колапс, защото искат да настигнат пазара, от който са изостанали, коментират анализатори

14:40 | 21.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Страхът от „катастрофален“ колапс се повишава въпреки бичия пазар

Броят на инвеститорите, които се опасяват от катастрофален колапс на фондовия пазар, се увеличава, въпреки че индексите на водещите пазари са на 30-месечен връх, пише CNBC.

Необичайната тенденция се обуславя от липсата на доверие в щатските финансови пазари след така наречения „Flash Crash“ миналия май, когато за кратко време Dow Jones изгуби цели 1000 пункта, както и от колапса на Lehman Brothers през 2008 г.

Това означава, че за пълното възстановяване на доверието в пазара, доминиран от високочестотна търговия (HFT), борсово търгувани фондове (exchange-traded funds, ETF) и хедж фондове с висок ливъридж, е необходимо още време.

От 1989 г. Yale School of Management провежда ежемесечна анкета сред богати, частни инвеститори за тяхната прогноза за „вероятността от катастрофален пазарен колапс в САЩ през следващите 6 месеца“. Според последното проучване, проведено през декември, почти 75% от участниците вярват, че шансът за подобна катастрофа е най-малко 10%. През миналия април, няколко седмици преди пазарния срив от 6 май, такъв отговор са дали 68% от анкетираните.

„Въпреки че пазарът уверено върви нагоре, страхът от масивни загуби все още преследва инвеститорите както никога до преди последния мечи пазар“, пишат анализатори на Bespoke Investment Group, позовавайки се на данните от проучването на Yale. „Определено финансовата криза и икономическият колапс, който тя предизвика, са се отразили на психиката на инвеститорите“.

В миналото страхът от пазарен колапс, според проучването на Yale, се е повишавал, когато пазарът е бил на червено, тъй като инвеститорите губят доверие в икономиката и очакванията са за катастрофален финал на мечия пазар. През март 2009 г. почти 85% от инвеститорите смятаха, че шансът за пазарен колапс е поне 10%  - рекордна за последните 12 и половина години липса на доверие в S&P 500.

От този период до сега, индексът S&P 500 е удвоил стойността си. Сега обаче инвеститорите не се притесняват толкова за състоянието на отделни компании, колкото за това, че системата на борсова търговия в САЩ все още не е променена.

Комисията, разследваща Flash Crash от 6 май, все още няма заключение за това, какво е причинило спада на Dow Jones с почти 1000 пункта в рамките на минути.

„Девет месеца след Flash Crash и комисията все още няма отговор“, казва Джо Салузи от Themis Trading. „Това е точно каквото HFT обществото иска – да се спре реформата. В края на краищата пазарът се възстанови и ако не сте продавали на 6 май, всичко е наред“.

За някои професионални инвеститори страхът от нов пазарен колапс не е особено основателен. Хедж фондовете отново са повишили ливъриджа си до нивата от преди фалита на Lehman. Банките на Wall Street платиха стабилни бонуси в края на миналата година и са на път отново да започнат да раздават дивиденти. Дните от края на лятото, в които индексите са затваряли с по-осезаем спад, се броят на пръсти.

„Въпреки че сегашната стабилна тенденция на покачване е доста необичайна, важно е да разберем, че периодът на ниска волатилност може да продължи дълго“, казва Андрю Барбър от Waverly Advisors.

Според Джош Браун, управител на фонд и автор на The Reformed Broker blog, някои инвеститори не толкова очакват, колкото се надяват на пазарен колапс, защото искат да настигнат пазара, от който са изостанали. „Вярата в Flash Crash е мехлем за душата, която е пропуснала да направи своите инвестиции навреме“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още