IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато оставяме машините да решават...

Все по-голям брой компании се обръщат към помощта на програми за изкуствен интелект при взимането на инвестиционни решения

12:40 | 14.07.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Когато оставяме машините да решават...

Wall Street е пословичен с факта, че не се учи от грешките си, а именно с това може би машините могат да се справят по-добре. Такава е надеждата на растящ брой инвеститори, които се обръщат към помощта на изкуствен интелект при вземане на инвестиционни решения, пише Wall Street Journal.

Зад идеята за изкуствен интелект се крие не просто програмирането на софтуер, който да реагира по определен начин при подаване на даден сигнал. Изкуствен интелект означава да се създаде такава система, която да се учи от решенията и грешките си и да се адаптира, пояснява изданието.

Повечето инвеститори, експериментиращи с този подход, използват компютърни програми, които анализират огромни количества информация, и се опитват да правят предсказания за бъдещето. Компании като Google използват подобен модел, за да предвиждат търсенията в интернет, докато NetFlix Inc., която отдава под наем DVD-та по пощата, продавайки и онлайн гледане, прогнозира кои филми е най-вероятно да бъдат поръчани от потребителите.

Rebellion Research е малък хедж фонд, базиран в Ню Йорк, с капитал от около 7 млн. долара. Той използва за инвестиционните си решения собствена програма, която се учи от грешките си.

Компанията се управлява от няколко наскоро завършили програмиране и математика млади хора, а представянето и от юни 2007 г., когато фондът е стартиран, е средно с 10% на година по-добро от това на индекса Standard & Poor's 500.

„Напълно ясно е, че при човешките същества не наблюдаваме никакво подобрение“, казва 27-годишният Спенсър Грийнбърг, създател на изкуствения интелект, използван от Rebellion. „Компютрите и алгоритмите стават все по-бързи и ефективни“.

За няколко хедж фонда, като базирания в Ню Йорк Renaissance Technologies LLC, от години се говореше, че използват системи за изкуствен интелект, но Rebellion е част от нова вълна компании, които съвсем открито прилагат технологията.

Базираният в Сан Франциско Cerebellum Capital, управляващ 10 млн. долара, също инвестира посредством система за изкуствен интелект от 2009 г., а значителен брой компании, които се занимават с високочестотна търговия с акции, като тексаската RGM Advisors LLC и базираната в Чикаго Getco LLC, използват подобни програми, за да повишат ефективността си при влизане и излизане на пазара.

Според привържениците на идеята програмите са все по-ефективни и могат да обработват огромно количество информация за кратко време, да се „учат“ какво работи и да пригаждат инвестиционната си стратегия на момента.

„Няма човек, който да е способен на това“, казва Майкъл Кернс, професор по компютърни науки от Университета в Пенсилвания.

Според Грийнберг това, което прави програмата, наречена Star, успешна, е нейната способност да адаптира инвестиционните стратегии в зависимост от променящите се пазарни и макроикономически данни. При дадени условия фондът ще купува евтини акции, а при други - такива с бързо покачващи се цени или пък и двата типа едновременно.

За разлика от фондовете за високочестотна търговия, които използват подобни програми за повишаване на прецизността при бързата търговия, Rebellion обикновено държи акции за продължителни периоди – средно по четири месеца, но в някои случаи и за повече от две години. Фондът не използва къси продажби или пари назаем, което в дадени случаи може да увеличи печалбата, но също и да изложи компанията на по-голям риск.

Програмата следи около 30 показателя, които могат да повлияят на движението на акциите, като обработва пазарните данни за повече от десетилетие назад. Когато дадени стратегии не сработват, програмата автоматично „научава“ тази информация и променя инвестиционния портфейл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
valroudev
преди 13 години
егати смешната и жалка статия. на маркета има 7000 компаний, и общо 30 фундаментални и технически индикатора. от които на важни са MACD, RSI, STochastic, MA, ... за всеки трейдър е ясно какво да прави. просто за цялото това ровене между 7000 акций се позлват PC-та. нищо лощо. Високо честотното търгуване няма нищо общо с това. Статията е писана от пълен амат=р !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
COBOSCHETO
преди 13 години
Бунтът на машините .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Lancer
преди 13 години
Що? Барманът попита дали можем да си плащаме ли? ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
Финанси виж още