IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси затвориха с рекорд за последните 30 месеца

Пазарът не реагира на повишаването на задължителните банкови резерви в Китай, тъй като мярката беше очаквана поради инфлацията на потребителските стоки през януари

23:12 | 18.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси затвориха с рекорд за последните 30 месеца

Щатските индекси приключиха петъчната сесия на зелено, като индексите достигнаха нов рекорд за последните 30 месеца, след като инвеститорите насочиха вниманието си към акциите на енергийните компании и производителите на стоки за широко потребление, пренебрегвайки новото повишение на задължителните банкови резерви в Китай, пише MarketWatch.

Dow Jones Industrial Average нарасна с 0,59% до 12 391 пункта.

Standard & Poor’s 500 се повиши с 0,19% до 1343 пункта, докато Nasdaq Composite спечели 0,08% до 2834 пункта

Китайската централна банка обяви, че ще повиши изискването за задължителни банкови резерви с половин процентен пункт – второ повишение за годината, за да изтегли излишната ликвидност от икономиката на страната и да ограничи инфлацията.

Пазарът обаче не реагира на новината от Китай, тъй като мярката беше очаквана поради инфлацията на потребителските стоки през януари.

В допълнение, движението на пазара беше слабо поради очаквания дълъг уикенд. Щатските пазари са затворени в понеделник.

„Очаква ни дълъг уикенд“, казва Брайън Джендрау, пазарен стратег на Financial Network. „Всъщност очаквах слаб пазарен спад, тъй като инвеститорите затварят позициите си преди празниците.“

Инвеститорите избягват големи залози и поради срещата на Г-20 в Париж, както и размириците в Близкия изток.

Г-20, групата на най-големите индустриални страни, е на път да постигне споразумение за определянето на четири показателя за измерване на световните икономически дисбаланси. Четирите индикатора са дисбалансите по текущата сметка, дългът на публичния сектор, дългът на частния сектор и общ индикатор за реалните валутни курсове и размера на валутните резерви.

На срещата председателят на Федералния резерв (Фед) Бен Бернанке заяви, че останалият свят е заинтересуван от възстановяването на САЩ, защитавайки политиката на щатската централна банка за ниски лихвени проценти и вливане на ликвидност. Бернанке отхвърли критиките, че вливането на лесни пари в икономиката предизвиква инфлация.

В Близкия изток антиправителствените протести в Бахрейн навлязоха в петия си ден на фона на четири погребения и продължаващи сблъсъци с полицията. Размириците задържаха цената на американския лек суров петрол над 90 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още