IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Berkshire Hathaway с 58% спад

Най-голям проблем за резултатите през тримесечието са застрахователни загуби, свързани с природните бедствия в Япония, Нова Зеландия и Австралия

09:58 | 07.05.11 г.
<p>
	Акционер пред плакат на Бъфет на срещата в Омаха. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Акционер пред плакат на Бъфет на срещата в Омаха. Снимка: Ройтерс

Конгломератът на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway Inc обяви в петък, че печалбата за първото тримесечие е намаляла с 58% спрямо година по-рано заради застрахователни загуби, свързани с големите природни бедствия в Япония, Нова Зеландия и Австралия, съобщи AP

Резкият спад отговоря на предварителните резултати, очертани от Бъфет на годишната среща с акционерите миналата събота.

Нетната печалба на Berkshire за тримесечието до края на март възлиза на 1,5 млрд. долара, или 917 долара на акция клас А. Година по-рано тя беше 3,6 млрд., или 2272 долара на акция.

Приходите се повишават до 33,7 млрд. долара спрямо 32 млрд. преди година.

Най-голям проблем за резултатите през тримесечието са застрахователни загуби на стойност 1,7 млрд. долара, свързани със земетресението и цунамито в Япония на 11 март, земетресението в Нова Зеландия на 22 февруари и наводненията в Австралия.

„Това вероятно беше второто най-тежко тримесечие за застрахователната индустрия по отношение на бедствия по целия свят”, заяви Бъфет пред акционерите.

Въпреки загубите застрохователния бизнес на конгломерата е допринесъл 131 млн. долара към нетната печалба на Berkshire за тримесечието, което е значително по-малко от 1,2 млрд. долара година по-рано.

Berkshire притежава около 80 дъщерни дружества, сред които компании от текстилния, мебелния и бижутерския сектор. Застрахователният бизнес и компаниите за комунални услуги обикновено формират над половината от нетната печалба на компанията. Berkshire има също големи инвестиции в компании като Coca-Cola Co. и Wells Fargo & Co.

Резултатите на конгломерата са подкрепени от силното представяне на железопътната компания Burlington Northern Santa Fe, която придоби преди година. Ж.п. сегментът е допринесъл 607 млн. долара към нетната печалба спрямо 282 млн. година по-рано, въпреки че резултатите за миналогодишния период не включват цялото тримесечие.

Производството, търговията на дребно и услугите са генерирали печалба от 558 млн. долара, повече от 477 млн. долара година по-рано.

Компаниите за комунални услуги и тези от енергийния сектор, сред които е MidAmerican Energy, са добавили  301 млн. долара към нетната печалба на Berkshire спрямо 223 млн. долара преди година.

В тримесечния отчет обаче не се споменава Дейвид Сокол, бившият мениджър на Berkshire, спряган за наследник на Бъфет, чиято внезапна оставка в края на тримесечието създаде скандал и предизвика проверка от щатската Комисия за ценни книжа и борсови операции.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още