IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво купи и какво продаде Бъфет от началото на годината?

Милиардерът е получил разрешение да запази повечето си сделки в конфиденциалност, за да не се предизвикват пазарни сътресения

10:15 | 17.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През първото тримесечие на 2011 година управляваната от милиардера Уорън Бъфет инвестиционна компания Berkshire Hathaway е увеличила дела си в оператора на кредитни карти MasterCard. По останалите основни позиции почти не е отбелязано изменение спрямо края на 2010 година, показват подадените към регулаторните органи в САЩ данни.

За тримесечието са добавени 216 хил. акции от капитала на MasterCard и са продадени 8 000 акции от капитала на ConocoPhillips. По останалите водещи позиции няма реализирани изменения, а общият портфейл на Berkshire Hathaway е в размер на 53,6 млрд. долара.

По-голямата част от инвестиционната дейност се ръководи лично от Уорън Бъфет. Миналата година обаче бе нает фонд мениджърът Тод Комбс, на когото бе поверено управлението на активи за между 1 и 3 млрд. долара. Сега инвеститорите се надяваха на повече информация за сделките, които са направени от Комбс.

В тримесечния отчет обаче не се прави разграничение между инвестициите на Berkshire Hathaway и неговите близо 80 дъщерни фирми. Освен това компанията на Бъфет е получила разрешение от регулаторните органи да запази в тайна голяма част от сделките си, така че не е ясно колко активна всъщност е била Berkshire през тримесечието.

Случаите, в които Бъфет иска разрешение за конфиденциалност на сделките не са редки, тъй като пазарът често  следва инвестиционните стратегии на фонда, което би могло да предизвика нестабилност.

През наглед спокойното тримесечие на годината Berkshire е ликвидирала някои от по-малките си инвестиции, сред които са Bank of America, Comcast, Nestle, Nike и Lowe's. По-рано бе посочено, че повечето от тези продажби са свързани с пенсионирането на фонд мениджъра, който е управлявал въпросните инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още