fallback

Алън Грийнспан: Ситуацията с дълговете на САЩ е плашеща

Бившият ръководител на Федералния резерв се обявява в подкрепа на данъците, което противоречи на цялостната му философия

16:42 | 03.06.11 г. 9
Автор - снимка
Създател

Алън Грийнспан. Снимка: tl8745a, лиценз: Creative Commons

Дълговите проблеми и дефицитът на САЩ са толкова сериозни, че бившият ръководител на Федералния резерв Алън Грийнспан се намира в ситуация да предлага увеличение на данъците до най-високите им нива за последното десетилетие.

Самият Грийнспан описва себе си като привърженик на свободната икономика и възможно най-малката правителствена намеса в нея. В интервю за CNBC обаче той посочва, че е необходимо САЩ да се върнат в позицията си от 90-те години и да увеличат данъците, за да може да решат проблемите си.

Това, според Грийнспан, е сигнал за сериозността на проблемите.

„Фактът, че аз се обявявам в подкрепа на връщането на данъчната система от времето на Клинтън, е показателен индикатор за това, колко съм уплашен от проблемите с дълга и техния размер“, посочва Грийнспан.

Пределните нива на данъците паднаха значително в началото на новия век по времето на Джордж Буш, който въведе значителни данъчни отстъпки, станали впоследствие повод за сериозни дебати в американския Конгрес.

Особено активни те бяха по отношение на американците с доход над 200 хил. долара, които получават най-големите отстъпки.

Бившият шеф на Фед се обявява в подкрепа на съкращаването на разходите, което трябва да намали бюджетния дефицит на правителството. Това обаче изисква честност към хората, които ясно трябва да разберат, че САЩ не могат да не предприемат промени в системите на социално осигуряване и здравеопазване заради огромните дългове.

„Не става дума за това да кажем какво избираме да правим и какво – не. Просто нямаме физически ресурс. Правителството казва на хората, че медицинското обслужване е осигурено, но това не е така. Без ресурси нищо не може да се гарантира“, категоричен е специалистът.

Към момента Конгресът няма друг избор, освен да вдигне тавана на задлъжнялост. В противен случай Америка е изправена пред катастрофата да не може да обслужва дълговете си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:14 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още