fallback

Тимъти Гайтнър: САЩ все пак може и да не избегнат понижаване на рейтинга

Битката за тавана на държавния дълг и опасността от неплатежоспособност са подкопали доверието в икономиката на страната

20:35 | 02.08.11 г. 5
Автор - снимка
Създател

Според Гайтнер Опасността САЩ да се върнат към рецесията е малка. Снимка: Ройтерс

Министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър отбеляза днес, че не е сигурен дали споразумението за повишаване на тавана на държавния дълг на страната, което бе постигнато след ожесточени дебати и предстои да бъде гласувано днес в Сената, ще бъде достатъчно, за да се избегне понижаване на рейтинга на САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Опасността САЩ да се върнат към рецесията е малка, но битката за тавана на държавния дълг и опасността от неплатежоспособност са подкопали доверието в икономиката на страната, отбеляза министърът в интервю за телевизия ABC, излъчено днес.

"Не мисля, че рискът сега е особено голям," каза Гайтнър по темата за нова рецесия. Според него рейтинговите агенции ще следят внимателно дали политиците във Вашингтон имат волята да овладеят дефицита.

Планът, който Камарата на представителите прие снощи, а Сенатът трябва да гласува по-късно днес, предвижда вдигане на тавана на държавния дълг с 2,1 до 2,4 трлн. долара на три етапа - първо с 400 млрд. долара, после с 500 млрд. долара и накрая с между 1,2 трлн. и 1,5 трлн. долара. 

Третият етап обаче ще бъде възможен, само ако бъдат направени допълнителни съкращения на държавните разходи. Постигнатият компромис предвижда бюджетните разходи да бъдат съкратени с между 2,1 и 2,4 трлн. долара за 10 години.

Рейтинговите агенции все още анализират споразумението, а Standard and Poor's съобщи, че намаляването на дефицита с 4 трлн. долара за 10 години вероятно ще й позволи да потвърди сегашния рейтинг на САЩ, който е на най-високата степен ААА.

Приетото споразумение предвижда съкращения от 2,4 трлн. долара и мнозина анализатори твърдят, че все пак има голяма вероятност агенцията да понижи рейтинга на САЩ до степен АА, допълва Ройтерс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:37 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още