fallback

Бъфет: Рейтингът на САЩ си остава ААА, независимо от мнението на S&P

Милиардерът обаче признава, че действията на правителството са били притеснителни и че доларът ще продължи да има проблеми

14:46 | 08.08.11 г. 4
Автор - снимка
Създател

Милиардерът Уорън Бъфет е категоричен, че не може да има никакво съмнение в това, че кредитният рейтинг на САЩ остава ААА. Той посочва, че решението на S&P изобщо не може да му повлияе по посока промяна на това виждане, независимо от аргументите за него, пише CNBC.

“Ако изобщо променя нещо, то това ще е по-скоро мнението ми за Standard&Poor's”, заявява Бъфет.

Както е известно, милиардерът е основен акционер на друга рейтингова агенция – Moody's. За момента нейните оценки са, че рисковият профил на САЩ не се е влошил, независимо от кризата, съпроводила дебатите по вдигането на тавана на дълговете на американското правителство.

Въпреки дебата за дълговете на САЩ, инвестиционната компания на Бъфет Berkshire Hathaway продължава да инвестира средства в американски правителствени облигации. Милиардерът признава, че дори голяма част от личните му активи са инвестирани именно в подобни инструменти.

„Не бих си и помислял да ги влагам някъде другаде“, посочва Бъфет и добавя, че в миналото единствената причина, поради която компанията му е продавала американски държавни облигации е била финансирането на покупки на акции или придобивания.

„Дори да трябва да купя американски ДЦК при доходност 0%, аз бих го направил. Няма да ми хареса, но ще го направя“, обяснява Бъфет.

Всичко това не означава, че начинът, по който САЩ харчат, склонността на Фед да печата пари и политическите спорове относно дълга не влошават инвеститорските нагласи, признава Бъфет.

„Нашата валута не заслужава рейтинг ААА. През последните месеци поведението на правителството ни също не беше ААА. Рейтингът на дълга на САЩ обаче заслужава оценка ААА“, заявява инвеститорът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:48 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още