IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет: Рейтингът на САЩ си остава ААА, независимо от мнението на S&P

Милиардерът обаче признава, че действията на правителството са били притеснителни и че доларът ще продължи да има проблеми

14:46 | 08.08.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Бъфет: Рейтингът на САЩ си остава ААА, независимо от мнението на S&P

Милиардерът Уорън Бъфет е категоричен, че не може да има никакво съмнение в това, че кредитният рейтинг на САЩ остава ААА. Той посочва, че решението на S&P изобщо не може да му повлияе по посока промяна на това виждане, независимо от аргументите за него, пише CNBC.

“Ако изобщо променя нещо, то това ще е по-скоро мнението ми за Standard&Poor's”, заявява Бъфет.

Както е известно, милиардерът е основен акционер на друга рейтингова агенция – Moody's. За момента нейните оценки са, че рисковият профил на САЩ не се е влошил, независимо от кризата, съпроводила дебатите по вдигането на тавана на дълговете на американското правителство.

Въпреки дебата за дълговете на САЩ, инвестиционната компания на Бъфет Berkshire Hathaway продължава да инвестира средства в американски правителствени облигации. Милиардерът признава, че дори голяма част от личните му активи са инвестирани именно в подобни инструменти.

„Не бих си и помислял да ги влагам някъде другаде“, посочва Бъфет и добавя, че в миналото единствената причина, поради която компанията му е продавала американски държавни облигации е била финансирането на покупки на акции или придобивания.

„Дори да трябва да купя американски ДЦК при доходност 0%, аз бих го направил. Няма да ми хареса, но ще го направя“, обяснява Бъфет.

Всичко това не означава, че начинът, по който САЩ харчат, склонността на Фед да печата пари и политическите спорове относно дълга не влошават инвеститорските нагласи, признава Бъфет.

„Нашата валута не заслужава рейтинг ААА. През последните месеци поведението на правителството ни също не беше ААА. Рейтингът на дълга на САЩ обаче заслужава оценка ААА“, заявява инвеститорът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 12 години
И мен ме измъчва от известно време подобен въпрос, но ми се стори неподходящо мястото тук да го задам. Не ме напуска усещането, че наблюдаваме някаква пародия, някакъв лошо изигран спектакъл за публика от ***!!!Начи в четвъртък борсите си бяха ОК, а в петък изведнъж се побъркаха заради рейтинга на САЩ! Егати изненадата! Начи няма значение, че реално Щатите си бяха във фалит, че с някаква клизма замазаха банкрута, па бил той и технически, данните за икономиката са без значение, но изведнъж ЕДНА от рейтинговите агенции сменя една буквичка с плюсче и светът тръгна да мре! Не е истина и че това реално ще прецака живота на милиони хора, особено в държави на кантар като нашата! *** до къде сме се докарали! Верно е вече време за ново начало..."General Reset!".!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
GunMan
преди 12 години
До момента знаехме как се убиват муха и банка. Сега вече и държава знаем как се мачка - с доклад на агенция за кредитен рейтинг. Само едно не мога да разбера - всички тези правителства, банкови и небанкови финансови (и не само) институции само на база скапаните рейтингови доклади ли работят - ако е така да уволняват всички анализатори и тем подобни и да назначават по един ***, който в зависимост от последните промени в рейтинга да помпа или не допълнителен дълг. Тук изобщо не коментирам причините световната икономика да е в текущото си състояние, а по-скоро начинът, по който реагират пазарите на един документ - какво, досега не знаеха какво става ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
sensei
преди 12 години
Бай Уорън обаче е патриот душа дава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
nikolait
преди 12 години
не знам защо - ама този път мнението на УБ е по-скоро в пожелателен план(така му се иска), отколкото да е истина. А като се замисля, че нашия Станишев и правтелството твърдяха, че криза НЯМА!!! А то каква криза от събитията в Арабския свят, та дзо историческо понижение на рейтинга на САЩ. Въобще не говоря за хаоса наречен Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още