fallback

Бернанке: Фед е готов за решителни действия в подкрепа на икономиката

Още на следващото заседание на Федералния резерв ще бъдат обсъдени възможните средства, заяви председателят му

22:43 | 08.09.11 г. 8
Автор - снимка
Създател

Снимка: Ройтерс

Непосредствено преди речта на американския президент Барак Обама за новия пакет за подпомагане на икономиката, председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке заяви, че централната банка е готова за решителни действия, предаде DPA.

На следващото си редовно заседание на 20 и 21 септември Фед ще коментира и възможните средства за подкрепа на икономиката, заяви Бернанке в Минеаполис днес. Централната банка е „подготвена, да приложи тези инструменти, за да насърчи по-силното икономическо възстановяване на базата на ценова стабилност“. 

Бернанке подчерта, че възстановяването след рецесията „се случва много по-бавно“ от очакванията. Можело обаче да се очаква, че през втората половина на годината ръстът ще засили темпото си. Най-голямата икономика в света отчете за второто тримесечие ръст от 1,3% на годишна база. През първите три месеца растежът бе едва 0,4%.

Шефът на централната банка обаче предупреди да не се вземат твърде строги мерки за пестене на бюджета в обществения сектор, за да не се спъне възстановяването. „Можем да поддържаме дългосрочната роля на държавата“, каза Бернанке. „Предвид липсващото търсене от страна на частния сектор, бюджетното консолидиране може да означава нови спънки пред ръста и работния пазар в краткосрочен план“, заяви председателят на Фед.

Инвестиционната банка Goldman Sachs смята, че Централната банка ще купува облигации в голям обем, за да подтисне лихвите и така да насърчи конюнктурата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:49 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още