IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке: Фед е готов за решителни действия в подкрепа на икономиката

Още на следващото заседание на Федералния резерв ще бъдат обсъдени възможните средства, заяви председателят му

22:43 | 08.09.11 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Непосредствено преди речта на американския президент Барак Обама за новия пакет за подпомагане на икономиката, председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке заяви, че централната банка е готова за решителни действия, предаде DPA.

На следващото си редовно заседание на 20 и 21 септември Фед ще коментира и възможните средства за подкрепа на икономиката, заяви Бернанке в Минеаполис днес. Централната банка е „подготвена, да приложи тези инструменти, за да насърчи по-силното икономическо възстановяване на базата на ценова стабилност“. 

Бернанке подчерта, че възстановяването след рецесията „се случва много по-бавно“ от очакванията. Можело обаче да се очаква, че през втората половина на годината ръстът ще засили темпото си. Най-голямата икономика в света отчете за второто тримесечие ръст от 1,3% на годишна база. През първите три месеца растежът бе едва 0,4%.

Шефът на централната банка обаче предупреди да не се вземат твърде строги мерки за пестене на бюджета в обществения сектор, за да не се спъне възстановяването. „Можем да поддържаме дългосрочната роля на държавата“, каза Бернанке. „Предвид липсващото търсене от страна на частния сектор, бюджетното консолидиране може да означава нови спънки пред ръста и работния пазар в краткосрочен план“, заяви председателят на Фед.

Инвестиционната банка Goldman Sachs смята, че Централната банка ще купува облигации в голям обем, за да подтисне лихвите и така да насърчи конюнктурата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
САЩ са една фалирала държава, тъй като основният източник за покриване на този дефицит са заемите и кредитите. И в момента, в който паниката обхване чуждестранните инвеститори, които дават все по-малко пари за държавните облигации на САЩ, банкрутът на американското правителство ще стане очевиден за всички. Това означава, че изход от кризата за САЩ вече е невъзможен. Кризисната дилема на САЩ е ясна - или страната и в бъдеще ще живее за сметка на целия свят, или я очаква фалит и загуба на голяма част от националната собственост в полза на Япония и Китай. Заради това сега финансовата върхушка на САЩ се опитва да скрие колкото се може по-дълго фалита на държавата и да запази статуквото, докато започне икономическо реколонизиране на света. Световната икономическа система ще потъне в дългогодишна депресия, ще настъпи унищожение на излишния виртуален капитал, което ще се изрази в огромни финансови загуби за всички икономически субекти в САЩ и извън тях, рязко поевтиняване на всички активи и масови фалити. САЩ ще се окажат в крайно уязвима ситуация. Вече няма да могат да претендират за голямата част от световната "баница". Този негативен сценарий, огромният национален дълг и липсата на реален сектор на икономиката, ще доведе до главоломна девалвация на долара и до икономически и политически хаос. Ако се наложи част от капиталите да изгорят в пещта на кризата, нека да бъдат чужди - на азиатските индустриалци, на европейските банкери, на арабските шейхове и руските суровинни олигарси. Затова Те ще искат да нулират собствените дългове и да продължат да живеят за сметка на другите. Да постигнат това могат само ако насочат разрушителните сили на кризата срещу конкурентите - ЕС, Китай, Русия, Япония, и проведат презареждане на глобалната икономическа система пак за сметка на останалия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Балона Америка: това се случва, когато харчиш три пъти повече, отколкото произвеждаш. Дълги години се чудехме как така американеца печели по 100 хил. долара годишна заплата, по 2 коли на човек, по две къщи и т.н., тия пари откъде идват, и как се постигат такива колосални печалби, а то какво било... като гърците...щракали с пръсти...сега обаче идва келнера с бияча отзад и требе да се плати сметката !!!САЩ са, Банкрутирали-Факт!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
all_trader2
преди 12 години
Кругмън е монетарист - научи си урока преди да пишеш и ти измислициЩиглиц ако го слушаха щяха да са в пъти по-добре сега но не бивие какво предлагате - да спрат правителствените разходи и кономиката да изпадне в колапс както у нас направи оня марионетка Дянков ли като не разбирате от икономика НЕ ръсете глупости ако но бяха стимулите досега Америка да са изпаданли в жестока дефлационна криза ама кво ли ви разбира главата на вас .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
all_trader2
преди 12 години
какви кейнсанци бе мозък ? това е монетаристка политика при кризи и тя не работи - какво си седнал тука да плямпаш глупости наизуст като не разбираш не се обаждай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
ivo0101
преди 12 години
А най-смешното е че после като стане ясно че няма ефект, такива като Кругман и Щиглиц ще кажат че стимулите са били прекалено малки за да дадът нужния тласък на икономиката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
toto 2
преди 12 години
Някой вярва ли им вече на тез мошеници ,човека работи на % ,какво друго да каже ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
varna
преди 12 години
Те ще се окажат по-голямо бедствие и от комунистите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
rogers
преди 12 години
Хахаха - нали нямаше да има QE повече - ей тва кеинсианците са страшна напаст
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още