IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама призова Конгреса да гласува плана за насърчаване на заетостта

Президентът ще пътува в страната, за да получи обществена подкрепа за плана си

21:55 | 12.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Планът на Обама не се приема еднозначно.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Планът на Обама не се приема еднозначно. Снимка: Ройтерс

Американският президет Барак Обама призова днес Конгреса да действа незабавно по предложения от него план на стойност 447 млрд. долара за насърчаване на заетостта, предаде Ройтерс.

"Без игри, политиканстване и забавяне", призова Обама и добави, че единственото нещо, което би попречило на приемането на плана ще бъде решението на депутатите, че не е добра политика да работят с него.

"Не можем да си позволим същите тези политически игри, не сега", посочи Обама. Той добави, че по-късно днес ще изпрати предложението си до Конгреса.

Администрацията на Белия дом е предвидила Обама да пътува в страната, за да получи обществена подкрепа за плана си.

Ето защо президентът ще бъде в Охайо, а в сряда - в Северна Каролина, за да поиска от гласоподавателите да окажат натиск върху депутатите да приемат законопроекта.

Основното предложение на Обама предвижда по-нисък данък върху доходите за отделните лица и за компаниите. Предвидени са нови разходи за наемане на учители и възстановяване на училища.

Но предложенията на Обама не се приемат с особено голямо въодушевление. От една страна, още през 2009 г. имаше подобна конюнктурна програма, която беше с двойно по-голяма стойност, но ефектите от нея едва се почувстваха. От друга страна анализаторите си поставят все по-често въпроса дали подобна криза може да се реши с кейнсиaнски мерки.

Едва няколко часа след речта на Обама изтъкнатият американски икономист Кармен Райнхарт изрази опасенията си. Райнхарт, която заедно с професорa от Харвард Кен Рогоф още през 2008 г. изследва зависимостта между дълговете и икономическия ръст, смята, че САЩ се намират в дългов капан. Ако дългът надмине 90% от брутния вътрешен продукт (БВП), това ще намали икономическия ръст с 1%. Причината за тази зависимост бил страхът, че един ден тези дългове трябва да се платят от данъкоплатците и фирмите, а в следствие на това намалява и готовността за инвестиции.

Майкъл Муса, бивш главен икономист на Международния валутен фонд, също се съмнява, че стимулите ще проработят.

Според най-новите данни безработицата в САЩ за август е 9,1%, припомнят агенциите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
madcow
преди 12 години
Все едно чета книгите на Ayn Rand и Hayek ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още