IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама обещава милиарди долари за милиони работни места

Данъчни намаления, облекчения за компаниите, пари за нови училища – американският президент предвижда 450 млрд. долара за насърчаване на икономиката

08:32 | 09.09.11 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Барак Обама избра за своята чакана с огромно нетърпение реч в най-гледаното време в Америка наистина внушителен декор – президентът пристъпва към подиума, обграден от вицепрезидента и говорителя на Сената. Зад него – огромно знаме, в залата – депутати от двете камари, аплодиращи с нетърпение на крака водещите американски политици. В крайна сметка става дума за най-горещата в момента тема – как Америка най-сетне ще се справи с кризата на пазара на труда?

Отговорът на Обама – конюнктурна програма за почти 450 млрд. долара. „Тя ще даде тласък на сразената икономика“, обеща президентът в борбената си реч, „за да накара САЩ отново да заработят“, предаде DPA.

Новият пакет от стимули прилича на първата масивна финансова инжекция от над 787 млрд. долара, с която Обама малко след встъпването си в длъжност в началото на 2009 г. се опита отново да насърчи икономиката. Но дали вследствие на това се създадоха обещаните 3,5 млн. работни места, и досега е спорно.

Според изчисления на независимата бюджетна комисия на Конгреса благодарение на финансовата инжекция само през миналата година между 1,9 и 4,8 млн. американци са намерили постоянно работно място. Дори и да е така, това не може да компенсира повече от 8 млн. загубени работни места през кризата. Добра причина за противниците на Обама да го критикуват в безсмисленото пилеене на средства. В момента нивото на безработицата в САЩ е 9,1%.

Най-голямата част от т. нар. „Jobs Act“ ще е за служителите, за да се намалят наполовина разходите им за социални осигуровки. Работодателите също ще плащат по-ниски данъци и такси. Фирми, които назначават американци, останали от дълго време без работа и увеличават заплатите, ще бъдат награждавани с данъчни облекчения. За тази част от пакета са предвидени около 50 млрд. долара.

Същевременно Вашингтон и отделните щати ще отпуснат милиарди долари, за да се модернизират стотици училища, пътища и летища и да се назначат учители. „Истински грях е, че мостове и пътища пропадат, докато милиони строители стоят без работа“, заяви Обама. Строителните фирми в страната сега чакат с нетърпение да запретнат ръкави, смята президентът. Около 105 млрд. долара са предназначени за подобни обществени конюнктурни програми.

Плановете на Белия дом предвиждат почти 50 млрд. долара от пакета да се разходват за социалните осигуровки на почти 6 млн. души, чиито застраховки изтичат. „Няма да допусна сигурността, на която американците са разчитали в продължение на десетилетия, да бъде премахната“, твърди Барак Обама.

Законопроектът, който през следващата седмица ще бъде представен пред Конгреса, предвижда и превеждането на 35 млрд. долара за щатите и общините. С тях трябва да бъдат предотвратени съкращенията на учители, спасители и медици. „Вие би трябвало веднага да одобрите този закон, защото е крайно време да направим онова, което ще е добро за бъдещето ни“, обърна се Обама към сенаторите и конгресмените.

Особено важни за Белия дом са инвестициите в образователната система. Не било честно спрямо американските деца да се съкращават учители, докато страни като Южна Корея например назначават все повече обучаващи. „Това трябва да бъде прекратено“, убеден е президентът.

„American Job Act“ предвижда 25 млрд. долара да бъдат вложени в модернизацията на поне 35 000 държавни училища. С тях ще бъдат финансирани модернизацията и създаването например на компютърни зали. Освен това се планира и назначаването на хиляди учители. 

Финансирането на пакета от мерки е осигурено и няма да доведе до нови държавни дългове, обещава Обама. Парите ще бъдат осигурени от микс от някои данъчни увеличения и намаляване на разходите. Планирани са намаляване на средствата в двете здравноосигурителни програми Medicare и Medicaid. Освен това администрацията предвижда увеличение на данъците за най-добре печелещите американци.

Анализаторите са на мнение, че този план е ключов за преизбирането на Барак Обама през следващата година. Ако програмата бъде одобрена до края на годината, в което мнозина се съмняват, американската икономика ще се стабилизира, а само това гарантира втори мандат на първия тъмнокож американски президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 2
xaidut
преди 12 години
много си гледал духа на времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Еврейска върхушка, рептили, илюминати.....имената не са толкова важни!!!Важно е човечеството да знае, какво са му замислили!Обама продължава процеса на трансформиране на Америка в нещо, което прилича на нацистка Германия, с подсилена Национална служба, местни цивилни шпиони, подслушване без заповед, погазване на Втората поправка (в Конституцията), FEMA лагери и военно положение."Дресьорите" на Обама открито се обявяват за създаването на нова Световна банка, която ще управлява всички нации на Земята чрез въглеродни данъци и военна сила. Международни банкери целенасочено организират световно финансово претопяване, за да банкрутират държавите и им наложат Световно правителство.Обама планира да ограби средната класа, да съсипе пенсионните фондове и да федерализира щатите така, че населението да е напълно зависимо от Централното правителство.Елитът използва Обама за да умиротвори обществеността, за да може тихомълком да учреди Северно Американски Съюз, да стартира нова Студена война и да продължи окупацията на Ирак и Афганистан.Информацията в този филм е от жизнено значение за бъдещето на републиките и за свободата в света. Президентът Барак Обама е само инструмент за изпълнението на една по-широка програма. Докато всички го осъзнаят, човечеството вече ще бъде в плен на господарите на Новият ред.За повече инфо гледайте "Измамата Обама" има го в замунда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
madcow
преди 12 години
Не са евреите бе, балък, рептилиите са ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
0pk
преди 12 години
Абе да питам, преди да измислят парите в дълг, на какъв принцип наща ЦБ печаташе пари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
toto 2
преди 12 години
Комунизъм от нов тип ,скоро очаквам и нова война ,защото без външен враг не може ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
"Обама: САЩ не са застрашени от нова рецесия"Естествено, нали вече имате над 200 годишен опит в печатането на хартийки без покритие. Когато ФЕД напечати долари и ги даде като заем на американците, те се задължават към ФЕД (всеки месец правителството на САЩ плаща на ФЕД стотици милиони...) Обаче зелените хартийки отиват да разпределят стоките на световния пазар, при което производителите на реални стоки получават в замяна долари. Те (световните производители) именно са реалните кредитори на САЩ, докато ФЕД е нещо като виртуален кредитор. Макар до сега брадатите и плешиви евреи от ФЕД да са били на страната на САЩ, след натрупване на достатъчно напрежение , ФЕД може да прехвърли подкрепата си на срещуположната страна, тоест да застане срещу САЩ. Вярно е това, че ФЕД прави помен с чужда пита, обаче все пак някои са яли и пили, а щом са яли и пили, ще трябва и да плащат. Някой ще трябва да плаща и този някой е Американския народ. Жалко за дебелогъзите от "най-демократичната". Ще им се наложи доста да постегнат коланите...!!!Обама е медиен артист. САЩ, а и целият свят в момента се управлява от шепа хитри евреи. Те направиха атентатите 9/11, те поддържаха войните през последните 100 години. Който вярва на новините, е пълен ***. Отдавна " икономиката " на САЩ е в моргата ! Иначе никога нямаше да се появи черен президент там ! "Президентът на САЩ готов с мерки за създаване на нови работни места"- Как се разрешава проблема с откриването на нови работни места ? Ами, готов е планът за подкрепата на "мирно протестиращите демократи" в Сирия, Иран, Алжир.... Латинска Америка. Тия са вампирясали, ако не водя войни изпадат в криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
SEBULBA
преди 12 години
Изборите идват !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
rosybabe
преди 12 години
Тоя *** ли преди 2г. твърдеше че вече кризата е отминала, ако беше така какви са тия стмулиращи програми за работни места. Щом има *** да му вярват ще си носят и последствията. Много скоро САЩ ще бъде разкъсан от земетресение и наводнение, а жителите му ще платят за греховете на дедите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още