IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед може да се отметне от обещанието си за на практика нулеви лихви до 2013 г.

Почти две трети от икономистите, участвали в проучване на Bloomberg очакват щатската централна банка да се откаже от поетия ангажимент преди идния юни

12:59 | 13.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бен Бернанке, председател на Федералния резерв.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Бен Бернанке, председател на Федералния резерв. Снимка: Ройтерс

Федералният резерв (Фед) вероятно ще ревизира обещанието си да задържи лихвените си проценти близки до нулата до средата на 2013 г., тъй като необходимостта от мащабни операции по изкупуването на щатски облигации намалява. Това е мнението на икономисти участвали в проучване на Bloomberg.

Фед ще се отметне от поетия ангажимент преди юни, посочват 64% от анкетираните, докато според 51% централната банка ще изостави опцията за предприемане на трети кръг вливане на ликвидност (QE3).

Щатската централна банка ще проведе среща по-късно днес, на която ще бъде обсъдена икономическата прогноза за страната.

Щатската икономика е в по-добро състояние от последната среща на Фед през ноември, като нивото на безработица се е понижило до 8,6% от 9,1%. Ако изоставят поетия ангажимент за задържане на лихвите, централните банкери във Вашингтон ще върнат гъвкавостта на валутната си политика, без да се налага да прибягват към трети кръг вливане на ликвидност.

„Основният сценарий за QE3 е, че той вероятно няма да се случи“, казва Сам Балард, главен икономист на Wells Fargo Securities в Шарлот, Северна Каролина. „Наблюдаваме известна инерция. Последните данни са по-добри от очакваното“.

Преди срещата на Фед през ноември, 69% от икономистите прогнозираха, че Фед отново ще започне да изкупува облигации.

След последната си среща за годината Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) се очаква да направи изявление около 21:15 българско време. Фед понижи основния си лихвен процент до диапазона 0-0,25% през декември 2008 г.

През август FOMC обяви, че икономическите условия вероятно ще гарантират запазването на рекордно ниските лихвени проценти до средата 2013 г.

При двете си операции за вливане на ликвидност за периода декември 2008 г. - юни 2011 г. централната банка закупи облигации за 2,3 трлн. долара. През септември Фед обяви, че ще купи дългосрочни щатски ДЦК за 400 млрд. долара и ще продаде краткосрочни облигации на същата стойност - т. нар. операция Туист.

44% от икономистите участвали в проучването очакват Фед да изчака до срещата си на 25-26 януари, преди да изостави обещанието за задържане на лихвените проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още